Archives

All posts for the month June, 2015

Maandag 29 juni 2015

Vanmorgen ben ik eerst gaan wandelen met Zeppo. Die vond het ook weer heerlijk om eens flink te hollen op de grote speelweide. Daarna liep ik met een omweg naar huis. Zo kon ik mijn 30 minuten herstelloop doen. Ondanks de inspanningen van gisteren viel het me mee. De nieuwe Asics Nimbus 17, vandaag voor het eerst bij een training aan, liepen goed. Zij hebben hetzelfde dempinggevoel als de Hoka’s. De Nimbus ga ik gebruiken voor langere afstanden lopen op verharde wegen. De blaar op mijn kleine teen gaf weinig last. En…ik heb mijn doelstelling gehaald: 200 km gelopen deze maand!

Gem hf: 117 (55-136 hf-meter zat los. Of zouden de waarden kloppen?) Cadence: 86. Totaal: 4,5 km.

Zondag 28 juni 2015

10461524-57E1744F09C610034EC4 10461523-632DD15C1EC61014C5E9 10461522-4A80CC5041F61014C57C11143445_10153342151539231_83756465199042290_o

Ja, ik heb hem uitgelopen. Maar daar is ook alles mee gezegd. Tsjonge  wat heb ik het zwaar gehad. Benauwd, zware benen. Ik kwam gewoon niet in mijn ritme. Ik heb de heuvels op gewandeld. Ik liep samen met Justus. Die had het nog zwaarder dan ik. En de lopers die we tegen kwamen, hadden het ook over de zwaarte van het lopen vandaag. Natuurlijk moet je je daardoor niet laten beinvloeden, maar ja… Nu ik de verslagen van anderen lees, zijn wij niet de enigen die moeite hadden om lekker te lopen. Toch, en dat is best raar, hebben we genoten. Wat is het daar toch mooi. Je loopt door bos, over heide, langs weides, je ontmoet Schotse hooglanders, je hebt fantastische vergezichten. Na 19 km kwam de eerste en enige verzorgingspost op deze afstand. Het was druk. Er was flink uitgepakt: meloen, sinaasappel, koek, biscuits, rozijnen, sportdrank en natuurlijk water. We hebben pauze gehouden en gesnoept van het lekkers. Een kilometer verder kreeg Justus kramp in zijn bovenbeen. We hebben even gestopt.  Daarna probeerde hij weer te gaan lopen, maar hij moest al gauw afhaken. Dus proberen te ontspannen en rustig aan doen.  Even overleggen, bij elkaar blijven of doorgaan? Ik ging door.

De 55 km lopers kwamen nu ook op het parcours. Sommigen liepen nog makkelijk, anderen zaten en flink doorheen. Leuke mensen, die trailers. Bij het passeren vaak een aardige opmerking, of bedanken, als je voor hen opzij ging, dat soort dingen. Er werd flink gewerkt, maar de sfeer was ontspannen. Na een heide veld met de prachtigste vergezichten, gingen we weer door een bos. Hele stukken zag ik niemand en liep ik helemaal alleen. Genieten. Inmiddels was het zachtjes gaan regenen. Heerlijk. Maar er kwamen nog wel een paar heuvels. Op 4 kilometer voor de finish was dat een heuse kuitenknijper. Oef, halverwege hield ik me even vast aan een boom om uit te blazen. Verder ging het weer. Omhoog, omlaag, via hekjes, trappen, over bruggetjes, de route was uitstekend uitgezet met groene pijlen. Het werd al wat drukker om mij heen. Nu zag je ook wandelaars die aanmoedigden. Nog eventjes door. Lachen voor de fotograaf. En daar was de finish. Het grote glas Erdinger smaakte heerlijk! Ik ging op een bakje zitten vlak bij de finish. Even later zag ik Justus aankomen. Ja, nu kon ik hard roepen, klappen en juichen. Van de weeromstuit deden anderen mee. Hij zal zelf op zijn site wel een verslag van zijn trailbelevenissen schrijven: http://www.brugman.info

De uitslag van deze 33,4 km trail: 4:37:31 Ik was van de 65 loopsters de 58 ste.

Tiny feliciteerde mij met deze trail.”Tijd? Dat doet er gewoon niet toe. Nu telt alleen de tijd die je op de benen bent en veel minder de afstand die je liep. Je bent op weg naar je eerste marathon ooit. Deze inspanning gaan je spieren onthouden.”

Vrijdag 26 juni 2015

Een loslooploopje wordt vandaag gelopen. Kort en kalm. Het lijf moet zich zondag goed herinneren hoe het lopen voelt. Maar de extra krachten bewaren we nu wel voor de Veluwezoomtrail. Het ene moment denk ik: “Dat red ik nooit….die afstand, die heuvels…”, het andere moment: ” Ik heb goed getraind. Ik ga gewoon die 33 km uitlopen.”

Nu, vandaag loop ik dus dat loslooploopje. Het is in de vroege ochtend al goed warm. Vanmiddag wordt het echt heet. Ik zie al behoorlijk wat runners die blijkbaar hetzelfde gedacht hebben als ik. Als ik na een half uur op een bospaadje loop, zie ik voor me een jonge man met een herdershond. De man is in uniform. Om zijn middel heeft hij een gordel met dingen eraan. Zodra hij mij hoort, neemt hij de hond naast zich. Bij het passeren bedank ik hem. Ik versnel even een stukje. Verderop, na de blauwe brug, ga ik dwars over het grote veld. Binnen het uur ben ik weer thuis.

Gemiddelde HF: 131 (78-149). Cadence: 88. Totaal: 6,79km. (De Suunto heb ik eerder uitgeschakeld dan de iPhone. Daarop liep ik: 7,87 km. Na het uitschakelen van de Suunto deed ik nog de versnellinkjes. Zo verstoren de laatste hf waarden de gemiddelde waarden van de loop niet.)

Woensdag 24 juni 2015

Er valt weinig te zeggen over dit rustige duurloopje. Het was gewoon lekker een uurtje in een kalm tempo lopen. Alleen ben ik vergeten op het eind drie keer te versnellen.

Vannacht werd ik wakker met keelpijn. Jammer, ben ik toch aangestoken door S. Gelukkig is er (nog) geen koorts bijgekomen. Afwachten maar.

Gemiddelde HF: 130 (60-144). Cadence: 87. Totaal: 9,35 km.

Maandag 22 juni 2015

Het dunne regenjasje doe ik maar uit. Veel te warm. En in tegenstelling tot de berichten is het droog. Het is 14 graden, half bewolkt en er staat een lichte zuidwesten wind. Ik loop via het Broerse park en het oude dorp, langs de Poelster schaatsclub, richting Schiphol. Ik steek de Burgemeester Colijnweg over en kom dan in een stukje bos waar het voetpad helemaal bemost is. De afgelopen dagen heb ik verslagen gelezen van lopers die uit het niets zo maar aangevallen worden door buizerds. Deze hebben nu jongen en willen die verdedigen. Al een paar keer heb ik een roofvogel zien wegvliegen als ik er aan kom. Ik raap een flinke stok op en voel me nu zekerder. Ik ga een stukje langs de Ringvaart en steek de Colijnweg weer over. Ik kom nu in het voor mij bekende stuk bos. Daar komen mij lopers tegemoet die even vreemd kijken naar mij met m’n stok. Als ik de parkeerplaats voorbij ben, waar mensen hun auto’s neerzetten om hun honden uit te laten, gooi ik de stok weer weg.

Verder gaat het, onder de snelweg door, dan het pad langs de Ringvaart naar Boerderij Meerzicht. Vlak ervoor buig ik af. Ik heb last van mijn darmen en neem de kortste weg naar het koffiehuis. Gelukkig is het al open. Handig als je wat muntgeld bij je hebt voor dit soort situaties. De eigenaar, vriendelijk:”U bent al vroeg op stap”. Dan is het nog maar een stukje tot thuis.

Gemiddelde HF: 131 (91-155). Cadence: 83 (beetje vreemde meting zag ik op Movescount). Totaal: 15,76 km (Looptijdenapp geeft 16,61 km aan).

Vrijdag 19 juni 2015

Volgens de buienradar gaat het rond 8 uur regenen. Ik ben wakker, het is nog droog, dus lopen!! Als het even kan, ik bedoel, als ik er vanavond zin in heb, wil ik meedoen aan de 5km van de Midzomernachtcross. Dus het is zaak om nu rustig aan te doen. Het schema geeft aan: 60′ in duurloop 1. Ik kies voor een rondje Bosbaan, dat klopt ongeveer wel met de afstand. Nu in de zomer is het daar al gezellig: veel trainende roeiers, twee zwemmers, ook runners. Het wordt een heerlijk rondje. Pas aan het eind begint het te regenen.

Gemiddelde HF: 124 (85-146). Cadence: 89. Totaal: 10,28 km.

Midzomernachtcross IMG_1585

En ook vanavond gaat het rond 8 uur regenen volgens de buienradar. Waar blijft de zomer toch? 14 Graden vandaag. Geen echte zomerse temperaturen. Ik ga me maar eens in m’n loopkloffie hijsen. Om zeven uur pakken S en ik de fiets. Mijn versnelling is kapot. Het trappen kost moeite. We stallen de fietsen tegen een boom. Ik ga me inschrijven. Met magneetjes bevestig ik het startnummer op mijn shirt. Het wordt al aardig druk. We wandelen naar de Bosbaan om even naar de roeiers te kijken. Dan wordt het tijd om me aan te sluiten bij de lopers in het startvak. Om 20.10 klinkt het startschot. De hele 5 kilometer kan ik prima lopen. Geen geduw, geen oponthoud. Ik word ingehaald, ik haal zelf in. Er is zelfs een verzorgingspost met water. Daar stop ik niet. Ik heb vooraf een beker sportdrank genomen en ik wil nu door om te proberen binnen het halve uur te finishen. Dat lukt. Met een eindsprintje kom ik over de finish. En het is droog gebleven. Fijn voor de vrijwilligers en supporters. Ik krijg een kleine beker. Maar ik had ook grote bekers gezien. De kleine heb ik al. Het meisje vertelde dat die grote van verleden jaar waren, maar als ik wilde mocht ik er wel zo een hebben i.p.v. een kleine. Dat wilde ik wel. IMG_1592 Mijn eindtijd is vergeleken met die van 2014 is 37 seconden langzamer. Maar dat mag de pret niet drukken.

Gemiddelde hf: 153 (101-172). Cadence: 93. Totaal: 5,08 km.

Woensdag 17 juni 2015

Na de lange duurloop van maandag staat voor vandaag een pittige training op het programma. Een duurloop in dl2/3, 60 minuten, 10* 1′ pauze=verdelen. Om half zeven druk ik de Suunto aan. Eerst doe ik 5 minuten warming up. Daarna 5 minuten hardlopen, dan een minuut vlot. Dit gaan we tien keer doen. Zoals meestal bij dit soort trainingen neem ik de geasfalteerde fietspaden. Ik krijg het steeds warmer. Na de vierde serie pauzeer ik even. Ik trek mijn thermoshirt uit en bind dat om mijn middel. Nog een slok water uit het fonteintje, en door ga ik weer. Op gegeven moment merk ik dat de looptijdenapp. die ik op de iphone had ingesteld, niet meer reageert. Dus nu moet ik al kijkend op de Suunto de minuten tellen. Dat gaat ook wel, al is het makkelijker om Dolf te horen zeggen hoe lang en hoe snel je moet lopen. Thuis gekomen zie ik dat de hartslagband tijdens de training niet goed zat. Hij heeft idioot hoge waardes aangegeven.

Gemiddelde HF: 159 (76-220!!) klopt dus niet. Cadence: 92. Ascent: 98. Descent: 112. Totaal: 11,29 km.

Maandag 15 juni 2015

Vannacht slecht geslapen. Welke route ga ik lopen? Hoe vroeg ga ik? Goed, om half zes ‘s morgens liep ik buiten. Water&koffie&banaan op en gaan! Ik had al besloten om door het Amsterdamse Bos 25 km te gaan lopen. Dat lijkt mij een goede training voor de Veluwezoomtrail. Via ommetjes door de parken ga ik naar het startpunt van de halve marathonroute bij het Ontmoetingscentrum. Die route ga ik niet lopen, ik kies voor een zwerfronde door het bos. Na elf kilometer ga ik onder de snelweg door naar het zuidelijke deel. Inmiddels heb ik een gel op en water gedronken bij een fonteintje. Want ook het eten wil ik oefenen. Het is 12 graden, onbewolkt en er staat een NO-wind kracht 2/3.

Ik hobbel rustig door en heb het best naar mijn zin. Helaas voel ik dat mijn blaas opspeelt. Op een achterafweg zoek ik een rustig plekje achter grote bomen. Maar dan, bij het uit doen, knapt het koord in mijn short. He, bah. Ik heb wel een broekje eronder aan, maar wil daar niet in lopen. Ik trek het short flink op en friemel het compressieshirt eroverheen. Kijken of dat zo houdt. Gelukkig, dat lukt. Ik wil de 25 km vol maken. Het is een goede oefening als ik eens lange tijd onderweg ben. Achteraf krijg ik van Tiny een compliment dat de hartslag zo mooi laag blijft. Pas op het eind, als de koolhydraatvoorraad op is, loopt de hartslag op. Je lijf doet het gewoon supergoed, mailt hij. Ja, daar ben ik echt dankbaar voor.

Gemiddelde HF: 135 (95-158). Cadence: 88. Ascent: 140. Descent: 148. Totaal: 24,81 km (Looptijden: 25,3 km).

Zaterdag 13 juni 2015

We zijn met z’n zevenen, Michiel is onze trainer. We lopen richting grote speelweide. Michiel zet er direct een stevige pas in. Sorry, Michiel, dit gaat te hard, vinden we, dit is geen dribbelen meer. We stoppen om de warming up te doen. Dan lopen we met een versnellinkje naar de heuvel. Daar doen we drie sets. Eerst zes keer een kort rondje: heuvel af rustig, heuvel op pittig met een korte pas, knieen heffen, tik-tik-tik. Dan even op de bank wat buikspieroefeningen doen. De tweede set gaat vier keer. Omhoog zit daar een trap in waarbij we de treden die wijd uit elkaar staan met een stap moeten nemen. Met flink wat kracht lukt dat wel. Bij het naar beneden gaan, ook via een paar treden, struikel ik en vliegt mijn bril af. Gelukkig kan ik mezelf opvangen en de bril is niet stuk. Na een paar core-oefeningen doen we twee keer een grote ronde. Even rusten en dan een rondje met de trap voor de liefhebber. Wij allemaal dus. Kalm dribbelen we weer naar het kinderbad. Na de cooling down zit ook deze training er weer op.

Gemiddelde HF: 125 (83-164). Cadence: 83. Totaal: 3,9 km.

Vrijdag 12 juni 2015

Wat vind ik het toch prettig om ‘s morgens vroeg al te lopen. En zeker als de zon schijnt, een klein windje erbij, 16 graden…en dan alleen met een glas water, een kom zwarte koffie en twee gedroogde abrikozen op. Ik loop naar de Bosbaan. Daar heb ik de wind en de zon in de rug. Roeiers zijn aan het trainen. Ik zie een groepje zwemmers tegen de stroom in gaan. Borstcrawl.  Het lijkt me fantastisch om zo te kunnen  zwemmen. Ik geniet van het rustige lopen en let ook op de techniek. Handen ontspannen, armen langs het lichaam, buik in, enzovoorts. Ik moet denken aan de dertig km-plusser die er eind van de maand aankomt. Hoe zal dat gaan? Maandag staat nog een laatste lange duurloop in de planning. Maar die is geen vier uur lang lopen. Voor vandaag zit het erop.

Gemiddelde HF: 133 (101-156). Cadence: 88. Totaal: 9,85 km (10,14 km looptijden)

Gisteren was ik bij Runnersworld. Daar heb ik me laten verleiden om een paar trailschoenen (Salomon speed cross 3) aan te schaffen. Ze zijn bedoeld om te lopen op een zachte ondergrond: modder, natte blubber/gras. Niet dat ik dat dagelijks tegen kom, maar nu de afstanden en de duur van de loopjes serieuzer gaan worden, denk ik dat ik zulke schoenen wel zal kunnen gebruiken. Overigens zag ik dat van de Hoka one one Bondi 4 het profiel aan de rechterschoen al flink is afgesleten. Dat gaat me wat te snel.