Archives

All posts for the month July, 2015

Vrijdag 31 juli 2015

Vandaag ga ik alleen maar een klein uurtje loslopen. Nu had ik gisteren een stuk van Maffetone gelezen over lopen op een lage hartslag. Als ik zijn rekenmethode op mezelf toe pas, en een heel klein beetje smokkel, kom ik op een hartslag van 127. Dus een  experimentje vandaag: lopen waarbij de hartslag niet boven de 127 komt. Best eens leuk om te doen. Slechts 1 keer sprong de hf naar 131. Dat moet vast bij een heuveltje geweest zijn. Ik hield het tot 7 km vol, toen was de loop klaar. Natuurlijk was het tempo super laag. Zo lopen is niet bepaald motiverend. Nadat ik de Suunto had uitgezet, ben ik het laatste stuk naar huis nog gaan versnellen. Vandaar het verschil in kms tussen de Suunto en de Looptijdenapp.

Gemiddelde hf: 119 (74-131). Cadence: 87. Totaal: 7,08 km. (Looptijdenapp: 8,60 km.)

Juli zit er weer op. Ik heb 203 km gelopen deze maand. Echt op weg naar mijn eerste marathon.

Woensdag 29 juli 2015

Dan kijk je op Weerplaza hoe de regen- en onweerverwachting is vanmorgen. Want ik wil graag een uur lopen en liefst niet in onweer. Om kwart voor zeven loop ik buiten. Want om acht uur zou het gaan beginnen. Nou, nu is het al 10 uur, en er is nog niets van slecht weer te merken.

Ik wil nog oppassen voor afvallende takken en omvallende bomen in het bos, dus het wordt een stoep/bosbaan rondje. Het is 13 graden, weinig wind, best fijn loopweer. Een dun jackje heb ik achter in de belt gestoken. Verder heb ik een compressie shirt met korte mouw aan en een compressie capri. Het lopen gaat soepel. Misschien ligt dat ook aan de Hoka Bondi’s, die zitten toch wel heel erg prettig. Ik experimenteer een beetje met de ademhaling. Omdat ik de duurloop in dl2 tempo doe, is de hartslag natuurlijk ook hoger. Ik probeer met dichte mond in te ademen. Uitademen mag dan door de mond. Ik let er op, dat de uitademing langer duurt dan het inademen. Ook de looptechniek krijgt aandacht. Beweeg je armen goed naast je lichaam, niet ervoor, ontspan je schouders, til je voeten op, blijf geconcentreerd, loop licht…Saai zo’n training? Nee, totaal niet. Van alles te zien, te doen, te overdenken.  De tijd vliegt om. Aan het eind van de Bosbaan drink ik water uit een fonteintje en neem ik een anta flu snoepje. Dan ga ik over het fietspad en weer richting huis. De zon schijnt in mijn gezicht.

Gemiddelde HF: 138 (86-153). Cadence: 92. Totaal 11,62 km. (looptijdenapp: 12,12 km).

Maandag 27 juli 2015

Over de duurloop van vandaag kan ik wel wat berichten:

*de kleding met betrekking tot het weer. Het was 16 graden, regenachtig. De weersverwachting gaf aan dat het tussen 8 en 10 uur droog zou zijn. Dus rond zeven uur ging ik op pad. Over het compressiesinglet trok ik een regenjack aan. Verder een short over een korte tight, tubes, cap en de raidlight rugzak. Deze keuze was op zich wel goed, alleen was het jackje in no time doorweekt. En dat voelde niet prettig aan mijn schouders. Een regenjasje is dus nog een aandachtspunt.

Het grootste deel van deze duurloop heeft het flink geregend. Toen ik langs de Amstel liep, lag het voetpad ernaast vol plassen. Eerst probeerde ik die nog te ontwijken door even op de straat of door de berm te gaan, maar al gauw stampte ik er maar lekker door. De nattigheid wende wel. Op gegeven moment werd het even droog en ik merkte dat het jackje ook snel opdroogde.

*voordat ik wegging, heb ik een glas water genomen, een beker koffie en twee gedroogde abrikozen. In de rugzak had ik: nog enkele abrikozen, winegums, een Sis gel, twee bidons van 200 ml gevuld met water/diksap. Verder nog een 500 ml softflask met water achter in. Die laatste heb ik niet gebruikt. Het eten en drinken heb ik verdeeld over de looptijd genomen. Na 14 km de gel.

*ik heb geprobeerd deze keer om alleen maar op hartslag te letten. Die wilde ik rond de 135 houden. Dat is aardig gelukt. Alleen was daardoor het looptempo heel erg laag. Op het eind van de loop wilde de hartslag steeds naar de 137 gaan. Toen ik tempo terug nam, ging de hf ook weer terug.

*Chantal, zij traint ons soms bij de loopgroep, vertelde een keer, dat het een goede oefening zou zijn om tijdens de rustige duurloop je mond dicht te houden bij het ademhalen. Zo zou je niet te hard gaan en train je toch je uithoudingsvermogen. Grappig, ultraloopster Leonie vd Haak had het in haar laatste blog www.giventofly.nl ook hierover. Vandaag probeerde ik dus met gesloten mond te lopen. Ik kon het al een paar kilometer achter elkaar volhouden. Soms vergat ik het en viel ik terug in 2 passen adem in, 4 passen adem door de mond uit. Maar als ik er dan weer aan dacht, kon ik snel die klep weer sluiten.

Gegevens van deze loop: gemiddelde hf: 129 (100-144). Cadence: 86. Totaal: 20,24 km (Looptijdenapp: 20,6km).

Zaterdag 25 juli 2015

Nog voor de storm en regen uit konden we vanmorgen onze training doen in het bos. Er waren maar twee trainers. Chantal nam groep 1&2 samen. Zij had een leuk programma in gedachten. We begonnen na het indribbelen met een warming up. Daarna deden we allerlei loopoefeningen aan de 1000 meter weg. Kiplings eerst langzaam, dan sneller tot de tweede boom, met je armen in de lucht lopen,  uitvalspassen, daarna lopen alsof je een zweefvliegtuig bent, enzovoorts. Vervolgens een piramidetraining: tot boom 4, terug, dan boom 8, terug, dan 12, 16, 12, 8, 4. Tenslotte liepen we een rondje in eigen tempo met aan het eind een sprintje. Tijdens de cooling down bij de speelplaats van het kinderbad voelden de de eerste windvlagen. Maar nu zat de training er al weer op. Fijn dat de loopgroeptraining gewoon door kon gaan.

Gemiddelde hf: 127 (65-158). Cadence: 87. Totaal: 5,24 km.

Vrijdag 24 juli 2015

We hadden gisteren zo prettig aan het strand van de Langevelderslag gewandeld dat ik vandaag er weer heen ga. Ik wil daar mijn uursduurloop doen. Morgen schijnt een westerstorm te komen, dus is het maar de vraag of ik morgen wel met de groep in het bos ga trainen. Vandaag kunnen we in ieder geval nog genieten van het mooie weer. Rond half acht zijn we op de parkeerplaats.IMG_1767 IMG_1765

Mijn zoon wandelt met Zeppo door de duinen naar het strand. Ik ga direct het strand op richting Noordwijk. Met 17 graden is het heerlijk weer. De vloed komt op. Maar ik heb nog een stukje hard zand om op te lopen, al loopt het schuin af. Er is nog bijna niemand aan het strand. In de verte zie ik wandelaars. Heel rustig hobbel ik langs het water. Wat ben ik toch blij dat ik dit kan doen. Ondertussen kijk ik om me heen. Een grote groep wit/grijze meeuwen zoekt in het ondiepe water naar voedsel. Een hele grote bruine vogel zit erbij. Eerst denk ik nog: “Wat raar, een roofvogel hier?” Maar dan zie ik al gauw dat het ook een meeuw is. Een allochtone meeuw? De vogels vliegen op als ik langs kom, maar  zodra ik voorbij ben, gaan ze direct weer het water in. Na een half uur wordt het tijd om om te keren. Ik neem een korte pauze om water te drinken, een handje rozijnen te eten en een paar foto’s te maken.

IMG_1750  IMG_1751

IMG_1753  IMG_1754

Ik moet er na mijn stop weer in komen. Het gaat zwaar. De wind, zwak, maar toch, heb ik nu tegen en het stukje beloopbaar strand is nog kleiner geworden. Heel in de verte zie ik het silhouet van iemand met rugzak en een kleine hond. Dat zullen zoon en Zeppo zijn. Als ik bij ze ben, krijg ik de riem van Zeppo in mijn hand gedrukt en loop ik de laatste halve kilometer met hem naar het koffiehuis. Hij vindt het prachtig! In een hoekje uit de wind krijgt Zeppo zijn eten en drinken wij een koffie verkeerd. Dan zoeken we de auto weer op.

IMG_1756  IMG_1758  IMG_1760  IMG_1762

Het was alweer een heerlijke ochtend. Zo wil ik altijd wel trainen.

Gemiddelde hf: 136 (99-163). Cadence: 86. Totaal: 8,87 km.

Woensdag 22 juli 2015

Het is 16 graden. De luchtvochtigheid is hoog. Ik loop al om zeven uur buiten. Ik heb een wisselduurloop op de looptijdenapp gezet: 60′ duurloop in 2/3 , 8*2′, pauze tussendoor verdelen. Ik deed dat fout in de herhaling, merk ik tijdens het lopen. Maar het lukt om toch de wisselduurloop goed te doen. Het komt er natuurlijk niet precies op aan. Wel vind ik het prettig om een richtlijn te hebben. Als ik bijna bij het ontmoetingscentrum ben, komt mij een man met een grote soort boxer tegemoet. Ik ben net in een voor mij snel stukje. De hond wil op mij af komen en ik moet in de remmen. Zijn baas roept hem tot de orde. Gelukkig luistert hij. Verder kan ik mijn training prettig afronden. Thuis gekomen ben ik drijfnat. Goed gewerkt.

Gemiddelde hf: 144 (92-198 laatste cijfer klopt natuurlijk niet). Cadence: 91. Totaal: 10,14 km.

Maandag 20 juli 2015

Na het uitlaten van eigen hond en logeehond  ga ik mezelf uitlaten. Het is 17 graden, zonnig en er staat weinig wind. Ik wil een langzame lange duurloop doen van 130′. Eerst dacht ik dezelfde route te gaan lopen als ons fietsrondje van gisteren. Maar dat was helemaal op asfalt. En hoewel De Ronde Hoep prachtig is, vooral langs de Waver, heb ik daar geen zin in. Dan maar zwerven door het Amsterdamse Bos, ook leuk. Ik ga eerst door de parken. Dan naar de manege, waar ik anderhalf keer het rondje loop. Bij de Bosbaan gekomen, zitten er al 6 kilometer op. Met wat lusjes lopen zit ik al op twaalf kilometer als ik weer bij het Ontmoetingscentrum ben. Al lopend drink ik de flask, gel plus water, leeg. Het lopen gaat niet helemaal lekker. Ik heb zware benen en verder voelt het alsof ik nodig moet. Niets van aantrekken. Focus je op andere dingen. En ja, even later merk ik dat ik prettig loop te mijmeren in mezelf en gaat het lopen vanzelf. Op gegeven moment ziet ik een eekhoorntje drinken uit een regenplas. Een ander komt erbij. Maar die wordt weggejaagd door de eerste drinker. Die gaat vervolgens midden op het fietspad zitten met zijn pootjes omhoog. De andere zie ik, als ik langs loop,  graven bij een boom. Een wandelaar loopt mij tegemoet met een grote herdershond. Ik waarschuw haar dat er even verder eekhoorntjes zijn. Ze houdt de hond bij zich. Het laatste stuk naar huis probeer ik te versnellen. Het kost even moeite, maar dan toch zie ik de pace beneden de 6 gaan. Dan zit deze loop er weer op.

Gemiddelde hf: 133 (70-153). Cadence: 88. Totaal: 17,86 km. (Looptijden: 18,23 km.)

Zaterdag 18 juli 2015

Is er nou wel iets te melden over deze loopgroeptraining? Is toch saai, er gebeurt weinig, steeds hetzelfde…Maar ja, ik vind het leuk om die trainingen na een poos terug te lezen. Hoe ging het toen? Wat deden we, waar was het…Dus ja, ik blijf voorlopig de trainingen posten.

Deze keer startten we vanaf de parkeerplaats bij de camping. Groep 1 en 2 gingen samen o.l.v. Michiel.  De training werd als het ware opgedeeld in stukjes. De snelle lopers veegden ons steeds op. Zo hoefden zij niet te wachten en kwamen zij ook aan hun kilometers. En steeds kwamen we weer samen. Dan deden we een paar loopoefeningen en dan kwam we het volgende stukje. Na iets meer dan een uur waren we weer bij de parkeerplaats. De kilometers kloppen niet helemaal omdat ik de Suunto niet iedere keer ingeschakeld hield bij alle korte stukjes. Maar geschat kom ik uit op het volgende:

Gemiddelde hf: 133 (74-160). Cadence: 88. Totaal: 6,8 km.

Vrijdag 17 juli 2015

Vandaag wil ik net als woensdag ongeveer een uur in dl2 tempo lopen. Leuk om te vergelijken. Ik neem precies dezelfde route. Alleen heb ik deze keer de Hoka Bondi schoenen aan. Even na 7 uur begin ik. Deze keer met een muziekje op. Het is warm en vochtig. Nu ik de gegevens van deze twee loopjes vergelijk, zie ik weinig verschil. De hartslag loopt bij beide langzaam op. Oorzaak: na 50 minuten de heuvel, op het eind versnellen, de warmte,  ook vermoeidheid? Nog 135 dagen tot M-day.

Gemiddelde hf: 148 (104-169). Cadence: 89. Totaal: 10,24 km.

Woensdag 15 juli 2015

Tijdens het wandelen met de honden vanmorgen, voelde ik dat ik speling had in de schoenen aan mijn hiel. Toen ik dus begon met het duurloopje, heb ik eerst de veters door het extra gaatje in de schoen gehaald. Nu kon ik de schoen stevig vastzetten rond mijn enkel. Geen narigheid meer gehad met de Nimbus 17.  IMG_1662 Het motregende, en met 17 graden voelde het wel benauwd. Toch heb ik lekker gelopen. Eerst ging het door het bos. Daarna langs de Ringvaart naar Boerderij Meerzicht. Via het bospad evenwijdig aan de Bosbaan en langs het Ontmoetingscentrum liep ik naar de heuvel. Daarboven gekomen heb ik bij het fonteintje buff, polsen en gezicht nog natter gemaakt dan ze al waren. Op weg naar huis nog versneld. Ik hoorde ineens gebries en gebonk achter me. Twee jonge knullen wisten me nog net voor de hoek keihard in te halen. De trainer op de fiets erachter riep:”Dat ging snel he?” Inderdaad, dat ging heel snel. Maar, ik was ook tevreden met mezelf.

Gemiddelde hf: 147 (80-165). Cadence: 90. Totaal: 10,34 km.