Archives

All posts for the month August, 2015

Maandag 31 augustus 2015

Buienradar wordt gecheckt. Kan er nu gelopen worden zonder in een onweersbui terecht te komen? Rond half acht moet het gaan lukken. Op weg dus maar voor een rondje Bosbaan. De temperatuur is hoog: 18 graden. Er zijn dreigende, maar prachtige wolken aan de lucht. De wind is zwak uit het oosten. En natuurlijk is de luchtvochtigheid torenhoog. Dus al gauw drijf ik mijn shirt uit. Ik heb de iPhone in mijn hand. Geen belt om vandaag. Het is toch maar een uurtje lopen.

Langs de Bosbaan is het nog rustig. Ik kom maar een loper in zwarte kleding tegen. Hij heeft een lange slobberbroek aan. Dat lijkt me toch erg warm. Bovenaan de baan neem ik een paar slokken uit het fonteintje. Bij Boerderij Meerzicht draai ik om. In het donkere nevelige licht maak ik nog een foto.

IMG_1813

Langzamerhand kom ik in een prettige cadans. Dit voelt goed! Er is niets meer te merken van de lange strandloop van zaterdag. Op naar huis nu.

Gemiddelde HF: 138 (100-163). Cadence: 89. Totaal: 10,73 km.

IMG_1805    IMG_1803

Zaterdag, 29 augustus 2015

Vol goede moed begonnen aan het strand alternatief voor de  N70 trail. Eigenlijk wilde ik 30 km gaan lopen vandaag. Rond half acht werd ik afgezet in Katwijk. Rugzak om met water, gels, abrikozen, een banaan, wat klein geld, en zelfs een jackje voor na de training. Ik had de wind mee. Tenminste op twee derde van de loop aan het strand.

Ik keek ervan op hoeveel mensen al zo vroeg aan het strand waren: natuurlijk hondenuitlaters, runners, maar ook al ruiters en wandelaars. Dit was alleen maar op sommige stukken in Katwijk en Noordwijk.  In Noordwijk begon net toen ik langs liep een manifestatie van de Reddingsbrigade. Even verder zag je bijna geen kip. Alleen maar meeuwen. Zeker later op het stuk tussen Langevelderslag en Zandvoort.

Het was eb en het strand was voor het grootste deel goed begaanbaar. Met de wind in de rug was het genieten. Na 11,5 km kwam ik aan bij de Langevelderslag. Ik ging de strandopgang op naar het koffiehuis. Daar kon ik naar het toilet en kocht ik een zakje chips. Nog een telefoontje naar het thuisfront, en verder maar weer, richting Zandvoort. het liefst wilde ik kijken hoe ver ik kon komen tot IJmuiden. Maar S. wilde mij het liefst ophalen aan de Langevelderslag. Toen ik op het Zandvoortse strand aan kwam, belde hij mij op. Of ik alsjeblieft wilde omkeren. Dus op het 19 km punt nam ik even pauze om de rest van de chipsjes op te eten en nog wat te drinken. Ik keerde om.

Ja, en toen kreeg ik de wind Bf4  pal tegen. Het voelde gewoon koud. Even dacht ik om mijn jackje aan te trekken, maar ik vond dat ik maar mijn best moest doen, niet wandelen, maar doorgaan. Dan word je wel warmer. Toch begon het toen wat moeilijker te gaan. Ik sprak mezelf streng toe: je kunt dit. Zet ‘m op. En dat soort dingen. Op sommige stukken zakte ik weg in het zand en liep het zwaar. Dan moest ik weer wat dichter bij de vloedlijn, of juist over de schelpenrand wat hoger op het strand gaan. Een jonge vrouw haalde mij in, zij liep zo makkelijk! Ik kon haar niet bijbenen. Mijn benen voelden zwaar. Ik wandelde een stukje. Nam wat abrikozen en winegums. Daarna weer verder lopen. Twee jonge mannen had ik al eerder gezien, zij liepen nu voor mij uit. Ik dacht: die wandelen sneller dan ik loop. Maar, ik haalde ze gelukkig toch in.

Bij de strandopgang gekomen van de Langevelderslag keek ik of mijn ophalers er al waren. Er zat pas 25 km op de teller. Ik was het zat, het wilde eventjes niet meer. Achteraf had ik best nog even 2,5 km heen en 2,5 km terug kunnen lopen. Dan was mijn doel gehaald. Maar ja, ik ben naar het koffiehuis gelopen en heb een heerlijke koffie verkeerd genomen.

Thuis gekomen eerst Tiny gemaild. Die stuurde vrij snel bericht terug dat hij wel tevreden was met de 25 km. Ook tipte hij me om van de negatieve gedachten tijdens het lopen af te komen. Dit mailtje deed me goed. Achteraf geloof ik dat het met de onweersbuien morgen wel mee zal vallen. Maar ja, als ik vandaag bekijk hoe ik die 25 km heb gelopen, en morgen zou ik twee keer veertien km heuvelop, heuvelaf moeten gaan……Enfin, het is nu niet anders. De keuze is gemaakt. Misschien dan volgend jaar weer naar Nijmegen.

IMG_1812   IMG_1806

Bij het omkleden zag ik een verrassing. S. had voor mij een medaillehanger gemaakt en opgehangen. Lief!

Gemiddelde hf: 144 (86-186). Cadence: 85. Totaal: 25,13 km.

 

 

 

 

Vrijdag 28 augustus 2015

Ja, ik ben een watje!!! Ik ga de N70 trail zondag niet lopen. Nee, ik ben niet geblesseerd. Maar zondag krijgen we onweersbuien. Ik vind het eng om in onweer te lopen. Maar ik vind het nog enger om in onweersbuien naar huis te rijden. Zeker als ik moe ben. Dus een verandering in het schema: ik ga namelijk morgen of zondagmorgen 30 km lopen hier in de buurt. Vanmorgen heb ik Tiny gemaild over mijn plan.

Het duurloopje vanmorgen liep voor mij als een eitje. Soms moest ik zelfs wat afremmen, omdat ik anders niet in mijn DL1 pace bleef.

Gemiddelde hf: 137 (109-184 de hartslagmeter gaf in het begin weer rare hoge waardes aan. Later bleef de hf keurig laag. Cadence: 88. Totaal: kern8,89 km. Inclusief in- en uitlopen: 10,46 km.

Woensdag 26 augustus 2015

Vanavond wordt er weer onweer verwacht, met regen, windstoten en zelfs hagel. Dan is het helemaal prettig als bij de training van vanmorgen het weer prima is. Ja, het is best warm en door de hoge luchtvochtigheid kan je zweet niet verdampen, maar toch. Een beetje wind erbij voelt lekker. Pas als ik na dik een uur thuis ben, na de laatste versnellinkjes, lopen de druppels tijdens de cooling down van me af. De Looptijden app. deed het niet op de iPhone. Maar de Suunto functioneerde goed. Alleen zie ik nu dat een van de tandjes van het verbindings- en oplaadkabeltje weer ingedrukt blijft. Bah, moet ik dat ding weer opsturen en heb ik weer een paar weken geen horloge. Maar even wachten tot na het weekend.

In ieder geval, het lopen ging goed. De snelheid was voor het DL2 tempo prima. Verder ging de hartslag pas op het eind omhoog.

Gemiddelde HF: 142 (98-160). Cadence: 93. Totaal: 10,2 km kerntraining, 10,94 km inclusief in- en uitlopen.

Maandag 24 augustus 2015

De basis moet stevig worden. Het duurvermogen wordt uitgebreid. In een rustig tempo zal ik het straks minstens 5 uur aaneengesloten moeten kunnen volhouden. Vandaag dus een 120′ loop in DL1. Ik heb geen muziek op. Daar wil ik ook bij lange duurlopen aan gaan wennen. Zo concentreer ik me beter op de omgevingsgeluiden en op mijn lichaam:  ademhaling, armen, ontspannen schouders, pasfrequentie, rechte houding, buik in, mond dicht….

Al vroeg ben ik op pad. Het is 15 graden, er staat weinig wind. De luchtvochtigheid is hoog. Het heeft vannacht geregend. Bovendien moeten de rukwinden behoorlijk geweest zijn, want ik moet twee keer van het pad af omdat er een boom overdwars ligt. Ik zie afgebroken takken nog hangend in de bomen. De vakantie is nu echt voorbij. Er zijn fietsers, hondenuitlaters en ook al vroege lopers.

Het lopen gaat best goed, alleen blijft het tempo nogal laag. Zou dat te maken kunnen hebben met die luchtvochtigheid? Ach, het maakt ook niet zoveel uit, dat tempo. Dan maar langzaam. Ik loop in ieder geval.

Gemiddelde HF: 131 (79-145). Cadence: 86 Totaal: 15,99 (Looptijden, met uitlopen en versnellen erbij: 17,35 km).

Zaterdag, 22 augustus, 2015

Op de fiets naar de training. Anton is onze trainer. We gaan met groep 1&2 samen. Totaal zijn we met z’n negenen. Anton trekt altijd flink wat tijd uit voor de warming up. Ook vandaag weer. Ik zie later dat de kerntraining maar 37′ is. Bij het kinderbad doen we oefeningen in een behoorlijk tempo. Daarna lopen we drie keer rond het bad. De halve kant snel en de andere kant al dribbelend. Daarna begint de training. We gaan tien maal anderhalve minuut snel lopen,   de pauze tussendoor is wandelen, anderhalve minuut, dan dribbelen een halve minuut. Het dribbelen is de opmaat voor de volgende anderhalve minuut snel lopen. Het is warm. Toch gaat het lekker. Altijd leuk lopen met de groep. Thuis gekomen zie ik dat mijn hartslag goed omhoog is gegaan bij de versnellingen en keurig weer terug ging bij de pauzes.

Gemiddelde hf: 137 (83-164). Cadence: 85 (gemeten inclusief de pauzes). Totaal: 5,29 km (alleen de kerntraining).

Vrijdag, 21 augustus 2015

Vanmorgen om kwart voor acht stap ik het strand op. Even vijf minuutjes loslopen, daarna begint mijn training. Tempo: DL2 staat in het schema. Maar al gauw merk ik dat ik dat in de verste verten niet haal. Het zand is rul. Ik zak er diep in weg. Ik probeer vlak naast de vloedlijn te gaan. Maar daar is het nog zachter. Dan hoger op het strand. Dat gaat iets beter. Ik zwik af en toe om in de voetstappen van paarden. Met 18 graden, een zuidenwindje 2/3 en een hoge luchtvochtigheid loop ik al gauw te transpireren. Ik doe de buff, die ik om mijn pols heb, om mijn hoofd. Zo komt het zoute zweet niet in mijn ogen.

Wat ga ik langzaam! Wat loopt het zwaar! De zee is prachtig vlak. De zon komt door. Als ik na een half uur keer, krijg ik de wind in mijn rug en de zon vol in het gezicht. Ik probeer niet aan het “zwaar lopen” te denken. Wat ben ik blij dat ik hier kan lopen. Wat een heerlijk weer. Ik zie maar enkele mensen, de meesten met honden,  maar ook een enkele loper, aan het strand.

De Looptijdenapp zet ik af bij 8,152 km. Thuis zie ik dat mijn hartslag gestaag omhoog is gegaan tijdens deze loop. Gemiddelde hf: 148 (121-184) Rare uitschieters erbij, klopt weer eens niet. Cadence 89. Totaal kerntraining op Movescount: 7,56 km.

Woensdag 19 augustus 2015

Beh, brak, rot geslapen, geen zin. Ik weet dat lopen helpt, dus loopkleren aan, banaan, 2 abrikozen op en gaan! Het is droog, 15 graden, prima loopweer. Na de warming up begin ik met de wisselloop: 10′ in DL1, dan 10′ in Dl2 en 10′ in Dl3 en dit twee keer. Ik loop naar het bos en pak het fietspad voor de eerste 10 minuten. Al gauw verdwijnt alle negativiteit om plaats te maken voor: “heerlijk, wat gaat dat lekker”. Dit gevoel houd ik de hele training. Zelfs bij de DL3 stukken. Als ik klaar ben met de wisselloop, ga ik nog anderhalve kilometer uitlopen. Een goed begin van de dag!

Gemiddelde hf: 142 (109-163). Cadence: 91. Totaal: 9,53 (kern) Looptijden: 11,2 km

Maandag 17 augustus 2015

Regen vandaag. Wat doe ik aan? (Ik kreeg een tip: maak een programmaatje op je site met ervaringsgegevens er in. Dan hoef je alleen maar te kijken wat je tijdens een vergelijkbaar eerder loopje aan had. Ga ik doen.)

Gisterenavond heb ik heerlijk, maar verkeerd gegeten: een bladerdeeg quiche met gerookte zalm, prei, en aspergepuntenen. Creme fraiche losgeklopt met ei erover heen. Dat een vette hap. Maar het was lekker, ik had trek en ik nam twee stukken. Dat heb ik geweten. Het zat me ‘s nachts al niet lekker. Na twee keer het toilet bezoeken vanmorgen, moet het wel goed zijn.

5 Over half acht loop ik buiten. De Suunto gebruik ik vandaag alleen als horloge. Op de helemaal opgeladen iPhone zal met de Looptijden app, thuis, de route, afstand en het tempo kunnen worden afgelezen. Ik loop deze keer met een prettig zacht muziekje. Vandaag ga ik wat zwerven. Eerst via de parken, van de Braak, JP Thijssepark, dan anderhalf rondje manege arena en zo kom ik bij de Bosbaan.Ik voel m’n buik alweer. Het zal toch niet? Denk aan iets anders…nou, weet je wat, ik duik de bosjes in. Het regent, ik zie niemand om me heen. Okay. Verder gaat het weer.

Met deze actie moet ik de iPhone die in de belt zat, uitgeschakeld hebben. Dat merk ik pas thuis natuurlijk. Ik vind het overigens best lekker zo te lopen zonder steeds op het klokje te kijken of ik niet te snel of te langzaam ga. Na heen en weer langs de Bosbaan, zie ik dat het alweer kwart over negen is. Ik neem een gel. Water had ik al bij het fonteintje gedronken. Ik maak een lus door het bos. Nog drie keer versnellen en na twee uur ben ik klaar.

Ik heb zo’n 17 km gelopen.

 

Zaterdag 15 augustus 2015

Al twee keer niet naar de loopgroep geweest. Een keer vanwege de trail in Beek/Ubbergen, de week daarop was ik in Duitsland. Vandaag kan het dus weer wel. We verzamelen op de parkeerplaats. We zijn met acht, plus trainster Chantal, maakt negen. Op een grasveld zet zij vier pionnetjes neer in een vierkant. We verdelen ons in drie groepen. Telkens als Chantal je groep roept, loop je hard naar het vrije pionnetje.

Na deze eerste oefening gaan we intervallen: 1 minuutje inlopen, daarna 4 keer een minuut hardlopen, waarbij je elke minuut versnelt. Dan 2 1/2 minuut wandelen. Dit doen we vier keer. Je moet je snelheid dus goed doseren. Bij de laatste versnelling moet je nog wat over hebben. We zijn drijfnat. Het is vochtig warm. Met een ontspannende cooling down wordt de training afgerond. Op de parkeerplaats trek ik een droog shirt aan en een jackje eroverheen. Gelukkig heb ik een bidon met water en diksap in de fietstas.

Totaal: 6,5 km