Archives

All posts for the month May, 2015

IMG_1541  IMG_1542Zaterdag 30 mei 2015

Om kwart voor acht zette ik de auto op de parkeerplaats bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen. En wat ik al verwachtte, gebeurde: het begon enorm te gieten. Het hoosde. Even later veranderde de regen in hagel. Ik bleef maar even in de auto zitten. Maar een bui gaat over. Dus even later werd het minder en ging ik toch op pad. Korte broek, thermo shirt, t-shirt eroverheen, dun regenjack, buff om hoofd, gevulde raidlight rugzak. Ik liep meteen de grote trap op naar boven. Dat was mijn warming up. Ik moest al nodig in de auto. En dankzij het vroege uur en de natte boel buiten durfde ik het aan om even buiten de route in de bosjes te hurken.

Thuis had ik al de Duinentoppentocht op de Suunto gezet. Je ziet dan precies hoe je moet lopen. En als je even van de route afgaat, wat overigens een paar keer gebeurde, kom je via het pijltje weer terug op de juiste weg. Handig, juist vandaag. Want het was de eerste keer dat ik alleen een zo lange onbekende route volgde. Aan het strand waren bijvoorbeeld geen pijltjes te zien (ik liep daar dus ook een stukje verkeerd), bovendien weet je op tijd welke richting je op moet.

De eerste zes kilometer heb ik geen mens gezien. Pas bij het Camperduin kwam mij een man met een hond tegemoet. Even verder zag ik op het strand een fotograaf aan het werk. Er waren spannende luchten: wolken in alle tinten grijs en wit. Bij Hargen aan zee, dat ik eerst voorbij gelopen was, ging ik van het strand af. De route liep rond een grote parkeerplaats. Verder ging het over een zandvlakte weer de duinen in. Zodra het omhoog ging, besloot ik weer te gaan wandelen. Het was zo mooi daar. Ik stopte om een paar foto’s te maken.

IMG_1539 Hier, bij de Hargerplas, heeft Staatsbosbeheer alle dennenbomen en de laag met naalden op de bodem weggehaald. Zo zagen de Schoorlse duinen er oorspronkelijk uit, zegt de folder. Ik moest even goed kijken welke richting nu op. Er was niets van een pad te zien. De Suunto gaf aan: rechtdoor. En ja hoor, verderop zag ik weer een rode pijl. Weer het bos in kwam mij een loper tegemoet. We groetten elkaar. Even verder zag ik dat hij was omgedraaid en achter mij aan kwam. Van de weeromstuit ging ik harder lopen. Toen ik een groepje van drie lopers zag, was ik weer helemaal gerustgesteld. Verder ging het weer. Ik zag de zwartgeblakerde velden van recente branden. Het herstel kan tientallen jaren duren. Ik liep nu in zuidelijke richting. Rechts zag ik de Speelkuil, een zandverstuiving. Verder ging het: afwisselend duinen, heide, bomen, mos. Soms druppelde het, maar de regen zette gelukkig niet door. Toen ik twee wandelaars zag, vroeg ik of even een banaan uit mijn rugzak gehaald kon worden. Scheelde mij weer het uit- en weer aandoen van de rugzak. Zij wilden graag de kaart bekijken, want ze waren hun route kwijt. Leuk, zo’n korte ontmoeting. Ik begon best wat vermoeid te raken. Maar ik bleef mezelf dwingen om zoveel mogelijk te blijven joggen. Alleen als het omhoog ging en bij trappen wandelde ik. Ik nam de laatste gel, kauwde een paar winegums en het ging weer beter. Nog een stuk of zes kilometers. Bovenop een duin, bij een bank, nam ik de tijd om mijn jack uit te trekken en in de rugzak te proppen. De buff had ik al om mijn pols gedaan. Naar beneden, niet struikelen over boomwortels, blijf je concentreren, linksaf, weer omhoog. Nog eerder dan ik verwachtte zag ik het Buitencentrum Schoorlse Duinen liggen. Mijn trail zat er op. Ik dronk een kop koffie en een kop chocola. Ik kreeg zelfs een grote appel cadeau. Ik heb er tegenop gezien om in mijn eentje deze tocht te lopen. Maar wat was het een leuke zaterdagmorgen.

Gemiddelde HF: 141 (75-161). Cadence: 88.  Ascent 245. Descent: 231. Totaal: 20,80 km. (Op looptijden 21,4 km).

 

Vrijdag 29 mei 2015

Toch maar even gaan lopen vandaag. Eigenlijk stond wedstrijdvoorbereiding voor de 20 km Stuwwaltrail van morgen op het schema. Maar ja, die heb ik afgezegd. Dus daarom een rustig uursloopje. De 20 km alternatief onverhard ga ik het weekend lopen.  Het duurt lang vandaag eer ik in mijn lekkere ritme kom. Het voelt in het begin…mwah….heb me wel eens lekkerder gevoeld. Pas na zo’n vijf/zes km wordt het beter. Ik peins hoe het komt. Vannacht slecht geslapen, zorgen om zieke jongste kleinkind? Kan heel goed. Verder ben ik wat zwaarder geworden, niet veel, maar toch. Je moet toch meer meeslepen. Ik ben benieuwd hoe die alternatieve 20 km onverhard zal gaan dit weekend. Voor vandaag ben ik klaar.

Gemiddelde HF: 135 (103-147). Cadence: 88. Totaal: 8,9 km (met uitlopen 9,2 km).

Woensdag 27 mei 2015

Het ging wel vanmorgen, maar niet superlekker. Ik denk dat ik nog niet helemaal hersteld ben van de strandloop van maandag.  Maar goed, een uurtje lopen in een rustig tempo…dat gaat makkelijk. Toen ik het De Braak parkje inliep, moest ik inhouden voor een moedereend met jongen. Ze liep voor mij uit. Pas bij het bruggetje doken de jongen het water in. Daarna volgde moedereend. Reigers aan de Bosbaan vlogen niet eens weg toen ik langs liep. Waarom zouden ze ook? Door het Amsterdamse Bos liep ik verder naar huis. Vrijdag mag ik weer.

Gemiddelde HF: 134 (80-158). Cadence: 88. Totaal: 9,96 km.

Maandag 25 mei 2015

En wat doe je dan als je een lange duurloop wil gaan lopen en zin hebt in iets nieuws? Nou, dan ga je bijvoorbeeld naar zee. Om half acht parkeer ik de auto aan de Langevelderslag. Ik laat mijn jasje in de auto. Het Nathan racevest gaat aan. Op het strand merk ik dat er best wat wind staat uit het noordwesten. We gaan op weg naar Zandvoort. Ik moet er even in komen: ik heb het koud, het zand loopt zwaar. Een loper komt me tegemoet. We groeten elkaar. Verder is het strand leeg. Elke tien minuten druk ik op de lapknop van de Suunto. Zo kan ik achteraf bekijken hoe het ging. Langzamerhand is het bloed gaan stromen en begin ik te wennen aan de wind en het mulle zand. Daarmee begint ook het genieten. Ik zie een heleboel scholeksters. En ook een sterntje. Leuk! Verder loop ik helemaal alleen. Het is wel opletten geblazen. Soms zwik ik met mijn voet in een gat in het zand. Maar ik loop ontspannen en heel langzaam. Het gaat gewoon niet harder vandaag.

De eerste strandtent in Zandvoort komt in zicht. Bij de tweede stop ik even. Ik drink 250 ml water met daarin een gel opgelost. Even om mij heen kijken en dan rechtsomkeer. Nu heb ik wind mee. De buff gaat nu om mijn hoofd, om de haren uit mijn gezicht te houden. Het lijkt nu sneller te gaan met wind mee. Ik lees de nummers op de strandpalen die ik passeer. Daar is alweer een de strandopgang. Een ruiter komt naar beneden en galoppeert richting Noordwijk. Even verder wandelt een vrouw met een hond. Zij roept mij toe dat ze er zo niets aan vindt met dat zachte zand. Ja, het is zwaar, maar ik kan blijven lopen. En als je je benen maar goed optrekt, en je armen gebruikt, maak je toch vaart en zink je niet al te diep weg. Nu ik dichter bij de Langevelderslag kom, wordt het ook wat drukker. Na 95 minuten ben ik weer bij mijn startpunt.IMG_1519  IMG_1520

Ik wandel naar boven. Bij ons favoriete koffiehuis bestel ik een koffie verkeerd. Ook koop ik daar een jaarkaart voor het gebied van de Waterleidingduinen. Er valt nog zoveel te ontdekken.

Gemiddelde HF: 144 (98-155). Cadence: 87. Totaal: 12,51 km.

Zaterdag 23 mei 2015

Er zijn maar twee trainers: Chantal en Carolien. Dus groep 1 en 2 gaan samen met Chantal. Zij heeft er zin in. We dribbelen al armen zwaaiend, huppelend, tenen-, hakken-lopend, appelen plukkend en zijwaarts met een aansluitpas naar het begin van de 1000 meter weg. Daar krijgen we core oefeningen. Op gegeven moment gaan we steunend met de handen op de grond been heffen. De steentjes op het pad drukken in de muis van mijn handen. Als laatste oefening steunen we een minuut lang met onze rug tegen een boom. Oef, dat voel je dan toch aan je bovenbenen.

Nadat we ook nog drie keer een versnellingsloopje geoefend hebben, gaan we hardlopen. Het is inmiddels gaan regenen. Geen zachte motregen, maar echt een bui. We krijgen de opdracht om in eigen tempo, maar sneller dan je duurlooptempo, een stuk in alle vier windstreken te gaan. Even uitrusten na elk stuk. Dan lopen we uit, richting parkeerplaats. Nog een goede cooling down bij het kinderbad en de training zit er al weer op. We zijn flink nat geworden. Ik ben blij dat ik een droog shirt in mijn fietstas heb.

Gemiddelde HF: 138 (64-176). Cadence: 88. Totaal: 5,08 km.

Vrijdag 22 mei 2015

Vandaag liep ik een pittige duurloop. Het was 13 graden, bewolkt en er stond weinig wind. Eerst de warming up al 5 minuten lopend naar het bos. Ik wilde me houden aan het tempo van dl2 en dat is ruimschoots gelukt. Als ik de gegevens nakijk, zie ik zelfs een beetje een negatieve split. Daarbij loopt de HF natuurlijk ook langzaam wat op. Ik ben naar de heuvel gelopen, toen naar de bosrandweg, de grote wei overgestoken bij het radarstation. Daarna via de bekende paden langs de camping, de Poel en het Broersepark weer terug. Ik kon zelfs nog lekker de laatste paar minuten versnellen. Ha, ben tevreden over dit loopje.

Gemiddelde HF: 148 (81-160). Cadence: 90. Totaal: 10,32 km.

Woensdag 20 mei 2015

IMG_1510  IMG_1504

Vandaag ga ik een heuveltraining doen. 6 (400-200) en de pauze is terugdribbelen. Ik kies weer voor het viaduct op de oude Haagse weg. Eerst loop ik het viaduct over om de 400m, 200m te kunnen bepalen. Daarna begin ik met de training. Mijn autosleutels, de iPhone en mapje met ID doe ik in de spibelt. In het begin is dat wennen. Eigenlijk is alles samen iets te zwaar en hobbelt de belt. Maar ik weet hem zo strak te zetten en te draaien dat het toch goed gaat. Het is prettig om niet op mijn horloge te hoeven kijken. Als ik het viaduct de eerste keer op en neer heb gelopen, leg ik een stokje neer bij het begin. Elke keer als ik hier weer kom, leg ik opnieuw een stokje erbij.  Klinkt stom, je kunt toch wel tot zes tellen? Nou, 24 laps is best een aantal en ik heb me in het verleden wel eens vergist. Toen dacht ik dat ik er al was, terwijl ik nog een keer omhoog moest. Vandaar. Als de zes keer viaduct erop zitten, vind ik eigenlijk dat de training best wel iets langer had gemogen. Er hadden nog wel twee viaductopgangen ingezeten, denk ik. IMG_1505

Gemiddelde HF: 140 (max: 166). Cadence: 88. Ascent: 49. Descent: 42. Totaal: 6,92 km.

 

Maandag, 18 mei 2015

Vandaag zal het flink gaan regenen. Nu vind ik regen als ik aan het lopen ben niet erg. Maar als ik nog op pad moet en het hoost, dan blijf ik toch liever even wachten. Dus ik had al afgesproken dat ik al vroeg voor een lange duurloop op weg zou gaan. Om 6.45 uur sta ik buiten. Het is droog. 10 Graden, een prettige looptemperatuur. De wind is zuidwest. Stelt op dit moment nog weinig voor. Ik ga richting Aalsmeer. Ik wil een nieuw stukje lopen. Eerst gewoon via het Broersepark en het Oude Dorp. Op een bank bij de Poel zie ik iemand diep gewikkeld in een slaapzak, liggen slapen. De fiets staat ernaast. Als ik bij de Bosrandweg het bos inga, staat een prachtige grote haan op mijn pad. Hij fladdert opzij als hij merkt dat ik erlangs wil. Bij de brug over de Ringvaart, zie ik een bordje “doodlopende weg”, natuurlijk precies daar waar ik langs wil. Dat risico wil ik niet nemen, dus ik verander mijn plan om langs de Ringvaart naar Aalsmeer te lopen en ga door het Schinkelbos. Daar grazen Schotse hooglanders. Alleen heb ik ze niet gezien. Het is mooi hier. Fluitekruid en koolzaad staan door elkaar heen te bloeien. Ik loop verder.

Na het wildrooster wordt het fietspad geasfalteerd. De weg maakt een bocht naar links. Ik passeer een mooie molen. Een oude man haalt net de post uit de brievenbus. Ik vraag hem of dit de weg naar Aalsmeer is. Ja, die kant op. Fietsers komen mij tegemoet. Rechts is water, er ligt een platbodem, dit zal wel een verbinding naar de Westeinderplas zijn. Links staan kwekerijen en mooie huizen met keurig aangelegde tuinen. Bij het open lucht zwembad ga ik naar links. Deze weg ken ik wel. Helemaal rechtdoor kom ik weer uit bij de camping in het Amsterdamse Bos. Ik neem rustig lopend de tijd om het flesje water met een gel erin opgelost, op te drinken.

Bij de camping ga ik richting Amstelveen. Gelukkig zijn er nog maar weinig mensen in het bos. Ik kan dus even ongezien de struiken induiken. Zo, dat lucht op. Verder maar weer. De rest van de route is bekend. Het lopen gaat langzaam, maar voelt goed. Af en toe kijk ik op de Suunto en zie dat de hartslag mooi laag blijft. De laatste kilometer versnel ik een paar keer en dan zit mijn duurloop er al weer op. Ik had nog best verder kunnen lopen.

Gemiddelde HF: 130 (84-156). Cadence: 87. Totaal: 17,44 km.

Zaterdag 16 mei 2015

Motregen vandaag, maar toch prettig loopweer. Al gauw knoopten we de jasjes om de buik. Carolien was onze trainer deze keer. We deden een duurloop rond de Bosbaan. Gezellig kletsend vloog het uur om.

Gemiddelde HF: 128 (66-149). Cadence: 87. Totaal: 7,32 km

Vrijdag 15 mei 2015

Ja, wat doe je als je op Hemelvaartsdag niet gelopen hebt? En dus ook niet hebt meegedaan aan een dauwtraploop? Dan ga je vrijdag in je uppie. Ook prima. Om 7,15 uur druk ik de GPS aan. Het is heerlijk fris. Ik ga een grote ronde lopen in het bos. Eerst langs de Poel, dan via de randweg van Aalsmeer naar de bosrandweg. Op het bospad naast de randweg laten mensen hun honden uit. Ik krijg er wel drie om mij heen springen. Ze zijn niet agressief, gewoon vrolijk. Maar ja, met lopen moet je uitkijken dat je niet valt over zo’n springend beest. Ik wandel maar even. Na 7,5 km neem ik wat te drinken. Half appelsap, half water. Jammer dat mijn gordel begint af te zakken. Ik probeer de band wat strakker te trekken. Maar even later glijdt hij weer naar beneden. Dan maar even stoppen en de band goed aantrekken. Nu blijft hij wel zitten. Via de Bosbaan ga ik richting huis. In het van de Braakparkje neem ik nog een foto. IMG_1493 Tijdens het lopen mijmer ik over de marathon. Ik zie voorlopig nog duizend en een problemen. Kan ik het aan in mijn eentje? Ik ken de route daar totaal niet: wat als ik verdwaal? Onderweg zal er nauwelijks support zijn. Zal mijn mind sterk genoeg zijn, zal ik gemotiveerd blijven? Waar ga ik de nacht vooraf slapen? Stel je voor dat het keihard waait, dat het hoost van de regen, dat het mistig is en/of sneeuwt? En vooral: kan ik de afstand wel aan? Vandaag loop ik 14,5 km. Het gaat prima. Maar dat is pas een derde van de marathonafstand. Tsjonge, wat heb ik nog veel te trainen op alle mogelijk gebied. We hebben gelukkig nog een half jaar!
Begin oktober is de Posbanktrail. Voor de 30 km afstand heb ik me ingeschreven. Zal een goede training zijn voor de marathon eind november.

Gemiddelde HF: 132 (86-151). Cadence: 88. Totaal: 14,56 km.