Archives

All posts for the month March, 2017

Zaterdag, 25 maart en maandag 27 maart 2017

Zaterdag weer gelopen met de bosloopgroep. Carolien was onze trainer. Zij liet ons een paar keer de heuvel op gaan. We deden voor zeker 50% van het uur oefeningen tussendoor. Lekker.

Totaal: 5,5 km

Maandag, 27 maart 2017

Vanmorgenvroeg in een stralend opkomende zon deed ik met Max een rustige duurloop. Ik nam de tijd om bij de Poel een paar foto’s te maken. Heerlijk weer.

img_2581  img_2574 

Nog twee tapertraininkjes voor zondag. We zullen zien. Er zijn goede weersvoorspellingen. En afgelopen zaterdag zijn mijn voeten onder handen genomen door een medisch pedicure. Ik heb totaal geen last meer van het puntje onder mijn voet.

img_2577  img_2579

Totaal: 9,36 km.

 

Vrijdag, 24 maart 2017

Max mocht mee vandaag. Het is fantastisch weer om te lopen. Ik ben vroeg en loop het vertrouwde rondje Oude Dorp en Poel. Halverwege kom ik de man tegen met de hond die woensdag zo enthousiast tegen mij aan sprong. De man komt mij tegemoet. Hij ziet me aankomen en doet zijn hond aan de lijn. Max loopt naast me. Ik zorg er voor dat ik bij het passeren aan de goede kant ben: Max, ik, man, hond. Maar als ik langs ga, springt de hond achter de man langs mijn kant op. De man moet hem uit alle macht trekken en roept tegen hem. Ik zeg gedag en Max en ik lopen door. Max krijgt een koekje. Die hond heeft nog veel te leren, denk ik zo. Als ik het bos uit ga, gaat Max vast en versnel ik. Dat gaat bijna vanzelf, want Max is een geboren canicrosser en vindt het prachtig om voor mij uit te rennen en te trekken. De hartslag gaat dan ook flink omhoog het laatste stukje.

Totaal: 9,55 km.

Woensdag, 22 maart 2017

Nog even geduld hebben. Ze komen er echt aan, die warme lentedagen. Maar vanmorgen was het nog fris. Met Max liep ik een rustig herstelloopje. Nu ja, ik liep rustig en Max rende vrolijk om mij heen en liep zo wel twee keer zoveel als ik. Het duurde even voor  ik mijn cadans te pakken had, maar toen liep ik lekker ontspannen.

Er was wel een incidentje. Twee mannen liepen op gegeven moment een stuk voor mij met twee grote loslopende honden. Om er achter te blijven, vertraagde ik mijn pas. Zij konden straks over de brug de ene kant op,  ik was van plan dan de andere kant op te gaan. Maar een hond keek achterom, zag Max en mij aan komen en ging liggen. De mannen hadden niets in de gaten. Ik had geen zin in gedoe, en besloot dan maar om te keren. Max liep netjes naast me. Ineens gehijg en een bonk tegen mijn rug. De hond was ons achterna gerend. Nu had zijn baas het wel in de gaten. Maar zijn roepen was tevergeefs. De hond bleef om ons heen en tegen mij op springen. Max wilde hem al blaffend wegjagen. Ik riep:”Max, rustig, ga door!” en Max luisterde. Ik was al gestopt en gaf de hond een brokje dat ik in mijn hand had. Gelukkig had het beest geen kwaads in de zin, geloof ik, hij wilde gewoon gezellig met ons mee en bleef maar rondjes om me heen draaien. Inmiddels was de man teruggelopen. Het kostte hem nog moeite zijn hond aan te lijnen. Max en ik konden toen weer samen verder. Tsja, die dingen gebeuren wel eens. Verder ging het loopje goed.

Totaal: 9 km.

 

Maandag, 20 maart 2017

Vandaag staat de laatste lange duurloop in het schema. Ik wil graag het tweede deel van het marathonparcours lopen. Tiny vindt het geen punt als de duurloop wat langer gaat worden dan in het schema staat. Dus al vroeg word ik afgezet aan de Amstel bij de Nessersluis. Het is regenachtig, er staat een flinke wind uit het zuidwesten. Maar het is niet koud. Ik start de Garmin en begin te lopen.

Het plan is: rustig lopen en niet letten op de tijd. Ik heb de eerste kilometers de wind in de rug. Na vijf kilometer geeft het lijntje op mijn horloge aan dat de route naar links gaat. De eerste keer dat ik het parcours liep, ging ik hier rechtdoor richting Ouderkerk. Nu krijg ik wind bijna tegen. Even verder gaat het weer links, dus pal tegen de wind in.  De koeien en stieren naast de weg staan er nat en ook modderig bij. Een koe kijkt mij door het hek wat mistroostig aan. Het is dan wel lente, maar met dit weer sta je toch liever in een warme stal, denk ik.

Door een voor mij nieuwe wijk gaat het westwaarts, dan rechtsaf onder de Beneluxbaan door naar Bovenkerk. Daar heb ik op een parkeerplaats een korte pauze. S. staat er met de auto. Nu ga ik een stuk door het Amsterdamse Bos. Dus, Max mag mee. Het is voor mij een leuke onderbreking. Bij de Poelsterlanden komt een lange rij middelbare scholieren ons tegemoet. Zij lopen een rondje Poel. Max luistert goed, hij loopt ze niet voor de voeten. En het is een hele lange rij rennende kinderen!

De komende 6,5 km lopen Max en ik gezellig samen door de regen. In het bos heb je weinig last van de wind. Omdat er nog gewerkt wordt aan de Nieuwe Kalfjeslaan, lopen we een stukje anders. Bovendien wil ik zo lang mogelijk in het bos blijven, zodat Max los kan blijven lopen. Bij de Karsselaan, ja, daar waar dat bord staat “wegsleepregeling lentemarathon” gaat hij weer aan de lijn. S. staat met een paraplu op mij te wachten. Ik geef Max over aan hem en ga even naar binnen. Toiletbezoek!

Na een stuk ontbijtkoek en wat drinken ga ik weer alleen op pad voor het laatste stuk: Amstelveen noord en de Middelpolder. Een muziekje in mijn oren moet het wat prettiger maken. Want het regent nog steeds. En ik heb het niet bepaald warm. In de polder krijg ik te maken met flinke wind tegen. Ik spreek met mezelf af om niet te gaan wandelen. Daar word je maar koud van. Dus ik hobbel door. Op een fietspad staan grote plassen. Ach, nat ben ik toch al, dan kunnen natte voeten er ook nog wel bij. Ik loop een stukje verkeerd. Even denk ik die extra lus nog maar te nemen, maar ik draai toch maar om en neem de goede weg weer.

Nu gaat het snel. Ik loop door de winkelstraat naar het plein waar over twee weken de finishboog zal staan. S. belt op, hij komt eraan met een warme auto. Nog twee weken te gaan. Nog wat korte trainingen. Goed uitrusten. Die marathon moet te doen zijn, al zet ik er geen tijd bij.

Totaal: 30,7 km.

img_2558Vrijdag, 17 maart 2017

Het schiet nu op. Nog een lange duurloop volgende week, en dan is de taperperiode al weer aangebroken. Aan het begin van mijn loop vandaag kwam ik al dit bordje tegen. Oef, kriebels.

Vandaag dus een uurtje in DL2 tempo met aan het eind een paar minuutjes versnellen. Max had er zin in. Hij racete grote stukken voor mij uit, om dan gauw weer terug te rennen als ik (gemeen hoor) een andere kant op liep. Maar hij moet op mij letten.

Al gauw stonden we weer voor de deur.

Totaal: 10,2 km.

 

Woensdag, 15 maart 2017

Op deze verkiezingsdag ga ik eerst maar eens een rustig loopje doen. Max mag weer mee. In het bos gaat hij soms voluit. Over bomen springen, door struiken heen, racen langs het water. Je ziet hem genieten. Soms moet hij aan de lijn. Dat vindt hij ook best. Wat hebben wij geboft met deze kanjer.

Volgens de huisarts moet ik de komende tijd niets aan mijn voet laten doen. Het harde puntje lijkt volgens haar op een likdoorn. Pas na de marathon eens een bezoekje aan een goede pedicure brengen.

Totaal: 9,1 km.

Maandag, 13 maart 2017

Max kan vandaag mee met een rustig herstelloopje. Het voelt allemaal goed. Van mijn voet heb ik tijdens het lopen geen last. Wel erna, niet erg, maar toch. Straks naar de huisarts.

Totaal: 6,3 km.

 

Zondag, 12 maart 2017

De start van de halve marathon is pas om 14.30 uur. Voor mij in het laatste startvak is het nog een 20 minuten later. Ik neem de trein vanaf Schiphol. En die heeft vertraging. Ik zie meerdere lopers, dus ik ben niet de enige met zenuwen. In Den Haag loop ik gewoon met de meute mee. Mijn hardloopschoenen heb ik in de trein alvast aangedaan.  De 10 km lopers zijn inmiddels al klaar. Ik zie er veel met een knalrood gezicht. Het is dan ook ineens warm geworden.

Op het Malieveld is het druk. Op een plekje in de zon prop ik mijn jasje in de rugzak. Het startnummer speld ik aan mijn Flipbelt. De phone, kaartjes, 2 gels en een softflask met zelf gemaakte sportdrank kunnen er ook allemaal in. Ik eet nog een kwarkbroodje en breng  de rugzak naar het bagagedepot. Dan slenter ik naar het startvak. Er is van alles te zien. Veel mensen: supporters en runners, muziek, een speaker die ons met de armen laat zwaaien..de tijd gaat snel. De sfeer is gemoedelijk. Een stelletje van, denk ik, mijn leeftijd neemt afscheid alsof de Himalaya beklommen gaat worden. Hij verdwijnt achter het hek en zoent zijn meisje nog eens door het hekwerk heen.

Dan mogen wij van start. Zo laat overdag lopen doe ik niet vaak. Ik probeer niet te snel van start te aan. Wat is het druk! Dat zal ik vanmiddag nog vaak denken. Het hele 21 km parcours lang worden we aangemoedigd door de vele supporters.  Na een kilometer of vier zie ik de 2:10 pacers. Ik ga gewoon met deze groep mee, denk ik. Alleen bij de verzorgingsposten lopen zij door en wandel ik even om mijn water te drinken. Maar dan haal ik ze weer bij.

Auto’s staan in een file te wachten. Op gegeven moment begint er een te toeteren. Al gauw doet iedereen mee en er wordt gezwaaid en geroepen door de open raampjes. De runners zwaaien en juichen terug. Iedereen lacht.

Als we de pier opgaan, wandel ik om een paar foto’s te nemen. De vuurtoren en het reuzenrad moeten toch vastgelegd worden. Ik app een foto naar huis. Natuurlijk ben ik nu de pacers kwijt. Ik zie ze ver voor me lopen. Maar ik ga ze nu niet meer inhalen. Dat zal me te veel energie kosten. Overigens lopen we nu weer van de pier af, richting city. Het gaat een stuk glooiend naar beneden. Lekker, de zwaartekracht doet hier zijn werk.

In een bocht naar rechts staat veel publiek. Een loper naast me is zo enthousiast, dat hij mijn zonnebril een mep geeft. Ik kan hem nog net opvangen. De loper schrikt en excuseert zich. Op het laatste rechte stuk zie ik een loper liggen met rondom hem hulpverleners.  Hopelijk is het niets ernstigs.

De finish komt dichterbij. We worden bedolven onder confettie. Toejuichingen, geklap, het is geweldig. Ik krijg een grote medaille en een flesje sportdrank. Mijn rugzak heb ik zo te pakken. Ik trek een lange broek over mijn capri aan. Ook mijn jasje gaat aan. Dan wandel ik naar het station.

Ik ben blij dat ik deze loop gedaan heb. Maar zo in je eentje in die menigte vind ik het toch minder leuk.

Totaal: 21,2 km

 

Woensdag, 8 maart 2017

Wat een nattigheid. Volledig natgeregend vandaag. Max en ik waren twee verzopen katjes toen we thuis kwamen van ons rustige duurloopje. Een daarna nog met Zeppo gewandeld. Ik heb het nu wel even gehad met die nattigheid.

Totaal: 8,9 km.

Vrijdag, 10 maart 2017

Hoera! Droog en zon! Nog wel fris om 7.15 uur. Max gaat mee. Hij geniet er echt van. In grote kringen loopt hij om mij heen. Af en toe krijgt hij iets lekkers. Dan loopt hij weer even naast me. Na zo’n 1 1/2 km kijk ik op mijn horloge en zie ik dat ik nog niet op start gedrukt heb. Dat is dan een lange warming up. Tegen het eind van het loopje doe ik nog de drie versnellinkjes. Lekker gelopen.

Totaal: 6,7 km.

Zaterdag, 4 maart 2017

Vandaag met trainer Gerard een soort fartlek gedaan. Langs de 1000 meterweg in het bos staan bomen. Steeds even aanzetten en bij de volgende boom uitrollen. Dit doen we tot de bomenrij op is. Later in de training doen we hetzelfde op een fietspad met lantaarnpalen. Leuk. Het uurtje is zo voorbij.

Totaal: 6,6 km.

Zondag, 5 maart 2017

We hebben een lunchafspraak in Haarlem. Nog in bed, tijdens het koffiedrinken bedenk ik, dat ik mijn lange duurloop van maandag wel  vandaag kan gaan doen. En dat is: lopen naar Haarlem. S. komt met de auto en neemt Max mee. Ik ontbijt met 2 boterhammen met hagelslag en maak mijn racevest klaar, 1/2 l sportdrank, een energiereep en een gel. Verder moet de powerbank mee, want ik ga Google maps gebruiken en dat vreet energie. Overigens ging het prima met de iPhone. Pas in Haarlem heb ik hem ingeschakeld, omdat ik daar de weg niet ken.

Ik loop eerst via het Amsterdamse Bos naar de brug over de Ringvaart. Vanaf daar volg ik het fietspad. Het is heerlijk loopweer. Ik heb de wind van opzij en soms achter. Langs de open vlakte bij de landingsbanen van Schiphol ben ik blij dat ik een buff over mijn oren heb. Er is erg veel nieuw asfalt. Over de snelwegen heen zijn het echt heuveltrainingen. Verder zijn er veel nieuwe fietstunneltjes. Het is leuk om de vliegtuigen te zien aankomen van rechts, dan gaan ze over mij heen om te landen aan de andere kant van de weg.

Het gaat langs Badhoevedorp, Lijnden, Boesingeliede… leuk, vroeger fietsten we zo naar Zandvoort. Zodra ik het bord Haarlem voorbij ben, schakel ik de iPhone in. Even loop ik de verkeerde kant op, maar al gauw gaat het prima. Nog een kilometer of zeven door Haarlem heen. Het lijf voelt goed, ik hoef nergens te wandelen. Vlak voor de bestemming loop ik nog een stukje verkeerd. Maar al snel heb ik de route weer te pakken en kan ik aanbellen op nummer vijf. Leuk om zo eens een loop te doen.

Totaal: 23 km.