Archives

All posts for the month November, 2015

4ce2be243d564d19146ba83bf54fa978 5dcf7010b26a04aa716a1e57eb282bb2 6fb2ef60915d36cb67865e1c2fa8bed6 287dcfe7dda8e2d9b3c243f07845d5e3 300ca0e09705e4da390461d651d284d7 d22b1e574192d606fedf5e411f8a6c9b ef20ace785c7e46ac44baea3229641f129 november, 2015

Gelukt! Ik heb de marathon uitgelopen. En binnen de vastgestelde limiet.

‘s Morgens was Wendy al vroeg hier. We dronken nog even koffie en gingen toen op weg. Het regende behoorlijk. Dat heeft het de hele weg gedaan. Ook stond er toen al veel wind. Maar we waren lekker op tijd in Geldrop. Ik haalde mijn startnummer op. De hal stroomde vol. Al gauw zagen we Tiny, Kitty, Esther, en anderen. Ik maakte kennis met Ruth, Sheila en Joost. Leuk om Twitter en Facebook hardloopmaatjes te ontmoeten. Trouwens de hele sfeer was gemoedelijk.

Om 10 uur gingen we van start. Wat ging iedereen hard! Ik ging bewust langzamer lopen en overdacht mijn loopplan. De marathon is 42,125 km. Vier keer tien en een stukje. De stukken van tien deelde ik op in 2 x 5 waarbij ik dan iets zou eten of drinken.

Mijn eerste marathon wilde ik lopen voor mijn kleinkinderen: voor ieder een stuk. Dan zou ik extra aan ze denken. De eerste tien, die waren om in het ritme te komen. De wind kwam van achter. Het was droog geworden. We omzeilden toen nog de plassen. Het parcours was uitgezet met gele bordjes. Slechts op een plek waren de bordjes in de struiken gewaaid. Maar de man die toen naast mij liep, wist de weg.

De tweede tien gingen heerlijk soepel. Zoals meestal met een loop kwam ik te lopen naast een hardloper die dezelfde snelheid liep als ik. Hij ging ook voor zijn eerste marathon. We raakten in gesprek over de meest uiteen lopende zaken des levens. Zo tikten de kilometers onder onze voeten weg.

Na een verzorgingspost met thee en ontbijtkoek liep ik met drie anderen. De omgeving was schitterend. Een grote reiger vloog over ons. Natuurlijk was dat voor mij Pascal. De vlakte was hier open. Maar met wind van opzij of van achter ging het prima. We gingen dwars door ondiepe plassen. Alleen bij grote stukken blubber namen we de zijkanten. Langzaam begon het te regenen. Ik had mijn regenjack achter in de grote rugzak, maar het mouwloze donsjasje voldeed uitstekend.

De derde tien. Het regende flink. De paden werden steeds modderiger. We keken uit naar de derde verzorgingspost. Daar hadden ze alleen nog maar cola of sportdrank. Niet doen dus. Ik nam mijn eigen gel. Wendy stuurde een berichtje zag ik op de iPhone.  “Sorry, verdwaald, ben bij 4 km post”. Maar tijdens het lopen in de stromende regen was het moeilijk om te reageren. Pas later, onder de bomen, kon ik melden dat wij op 26 km zaten. Die arme Wendy, in de stromende regen, over paden waar je echt niet meer kon fietsen, en het lopen met de fiets aan de hand ging ontzettend zwaar.

De vierde tien. Voorbij de dertig kilometer zag ik haar. Ze waarschuwde dat het nu erg zwaar zou worden. En dat was niet gelogen. Ons groepje viel uiteen. Een loper bleef achter, een andere loper bleef hardnekkig “hard” lopen, ik ging stevig wandelen. De laatste verzorgingspost had gelukkig wel nog warme thee. Een jonge loper stond met een wit gezicht uit te rusten. Hij droeg alleen een t-shirt en een korte broek. We praatten even met hem. Hij wilde uitstappen. Maar hoe kom je vanaf hier naar de finish/start? Ik bood hem nog mijn regenjasje aan, maar dat wilde hij niet. Wij gingen weer verder. Nu kregen we de wind vol op de kop. Mijn loopmaatje voelde zich nog goed. Ik raadde hem aan om door te knallen. “Vind je het niet erg?” Nee, natuurlijk niet. En weg was hij. Ik kreeg nu een stuk single tracks door de heide, zandpaden op en neer. Omhoog ging het langzaam, naar beneden probeerde ik wat snelheid te maken. Maar met wind tegen en de vermoeidheid lukte dat niet zo. En weer kwam er een lang blubberpad. De loper die “hard” bleef lopen, haalde ik nu stappend in. De modder zoog je schoenen vast, doorlopen kostte veel energie. Op het eind van het rechte stuk kwam Wendy mij tegemoet. Heerlijk om even met haar te praten. Zij gaf me twee gels mee en een banaan. De “hard”loper was me weer voorbij gegaan. Maar even later kwam ik hem weer achterop en kon ik hem blij maken met een halve banaan. Verder en verder maar weer. Op een verhard stuk weg kon Wendy eindelijk een stukje meefietsen. Vlak voor het laatste viaduct ging zij met een omweg naar de finish. Ik draaide het viaduct op en liep naar beneden. De weg maakte scherpe bocht naar rechts het bos weer in.

De laatste kilometers, het laatste stukje van de marathon. Ik moest nog een paar zandheuvels over. Daarna kwam de laatste rechte weg door het bos. Ik hoorde de omroeper al. Het bos uit,  langs een flat over de straat richting winkelcentrum. In de verte zag ik drie mensen en een hond. Wat leuk! O. en Zeppo! Esther en Kitty juichten. Ze liepen allemaal de laatste meters mee. Ik nam de riem van Zeppo over en daar was de finish! Daar was ook Sander en even later kwam ook Wendy. Felicitaties, zoenen. De omroeper riep mij bij zich en ik moest vertellen hoe het gegaan was. Sander gaf me een prachtige bos rode rozen.

I’m a marathon finisher!

 

 

Vrijdag, 27 november 2015

De laatste training voor M-day. Maar 30′ in een rustig tempo. Eigenlijk de moeite niet om je hardloopkleren voor aan te trekken, zegt men dan wel eens. Moet ik nog ergens iets veranderen in het lopen? Nou, nee, dat denk ik niet. Misschien is het wel zaak om in plaats van de route, de pace duidelijk op Suunto te zien. Ik wil per se niet te snel gaan in het begin. Zondag vragen aan Esther hoe je tijdens het lopen switcht van routegegevens naar hardloopgegevens en terug. Verder denk ik dat ik de Looptijdenapp op de i-Phone pas inschakel als ik over de helft ben, zodat de batterij niet leeg is het laatste stuk. Tiny mailde dat ik het best de afstand kan opdelen in stukjes van 5 km. Dan heb ik 8,5 stukjes, dat is goed behapbaar. En ook tijdens de loop niet vergeten te eten. Dus, ik ga uit van 6 gels,  gedroogde abrikozen, winegums, misschien een stuk ontbijtkoek op de laatste verzorgingspost,  bij Wendy: tucjes,  bidon met verdund appeldiksap, water,  een banaan.

Volgende item: welke rugzak of belt gaat mee? In ieder geval is het niet nodig om de grote Raidlight mee te nemen. Met vier verzorgingsposten en Wendy als verzorgster heb ik eigenlijk geen rugzak nodig. Misschien is de kleine Nathan wel handig voor de laatste 12 km. Dan is er geen verzorgingspost meer en ik weet niet of ik dan Wendy op de fiets wel kan vinden. Voor wat betreft de schoenen en verdere kleding laat ik het afhangen van het laatste weerbericht voor Geldrop. Schoenen waarschijnlijk de Hoka Stinson trail schoenen.

En zo ben ik lekker bezig met de laatste voorbereidingen. We gaan ervoor.

Gemiddelde hf: 140 (max 161). Cadence: 89. Totaal: 5,46 km. (Looptijdenapp: 5,54 km.)

Woensdag, 25 november 2015

Maar 45′ op een rustig tempo vandaag. Dit is de voorlaatste pre-marathon training. Ik heb gezien dat het gaat regenen zondag. Daar ben ik me nu op aan het voorbereiden. Het weer werkt daaraan mee. Het regent af en toe best behoorlijk. Op de bospaden liggen overal plassen. Dat is ook een leuk trainingsonderdeel. Het lopen op zich gaat heerlijk. Wat is het toch fantastisch dat ik nog zo genieten kan van het lopen. Wat ben ik dankbaar dat ik nog zo gezond ben. En wat hoop ik dat ik het lopen nog heel lang kan volhouden.

Gemiddelde hf: 135 (78-162). Cadence: 87. Totaal: 6,48 km. (Looptijdenapp: 6,65 km.)

Maandag, 23 november 2015

Even na acht uur gaan lopen. Rond het vriespunt, zon, weinig wind. Heerlijk loopweer. Rustig een uurtje weggehobbeld. Genoten van de opkomende zon over het water. Nog schitterende herfstkleuren aan de bosrand. Als ik zo genietend zondag toch eens vijf (!) uur lang zou kunnen lopen….

Wendy gaat mee op de fiets. Wat vind ik dat fijn!!!!

Gemiddelde hf: 139 (84-153). Cadence: 87. Totaal: 8,94 km (Looptijden: 9,06 km.)

Zaterdag, 21 november 2015

Het regent pijpenstelen (of is het pijpestelen?). Vandaag kan ik mooi het nieuwe regen/wind jasje testen. We gaan met ons zessen, groep 1&2 samen, onder leiding van Michiel naar het Bosbaan-fietspad. Daar liggen tenminste geen takken en blubber-glij-bladeren. Later lopen we nog een rondje bij het koffiehuis. En dan is het tijd voor heuveltraining, Michiels specialiteit.

Het jasje is goed door de test gekomen. De capuchon zit prima, ik had er zelfs een muts onder, en ik heb het niet koud gehad. Onder het jasje had ik alleen een ondershirt met lange mouwen. Natuurlijk sopten we wel allemaal in onze schoenen. Nog drie keer trainen voor the M-day.

Gemiddelde hf: 135 (74-165). Cadence: 86. Totaal: 6,46 km (6,87 km Looptijdenapp.)

Vrijdag, 20 november 2015

You don’t stop running because you get old. You get old because you stop running.

Daar wil ik aan denken, als ik (weer eens) negatieve gedachten heb over mijn loophobby. Maar vandaag had ik geen negatieve loopgedachten. Gewoon een rustige duurloop.

Gemiddelde hf: 137 (83-155). Cadence: 87. Totaal: 10,31 km.

Woensdag, 18 november 2015

Vannacht heeft het geregend en gestormd. Er liggen over plassen en afgebroken takken in het bos. Ik loop twee rondjes. De marathon gaat nu niet echt meer uit mijn gedachten. Nog vijf trainingen te gaan. Nog elf dagen extra letten op rust en op voeding. Ik weet voor wie ik mijn eerste en enige marathon ga lopen. Dat houd ik nog even voor mezelf. Tijdens de loop vandaag gaat het na ongeveer vier/vijf kilometer ineens heel soepel. Alsof het vanzelf gaat. Ik peins over de mindset en hoe belangrijk die is. Als het even niet gaat, weet dan, dat je eroverheen kunt komen. Ga desnoods even wandelen en pak het daarna weer op. En wat mailde Tiny vandaag?  “….De trainingen op weg er naar toe zijn goed gegaan dus ik zie niet dat de uitvoering een probleem zou opleveren.”

Gemiddelde hf: 135 (85-156) De hf band van de Suunto gaf weer eens op het eind een fout signaal. De Mio is veel accurater. Cadence: 93. Totaal: 9,1 km.

Dinsdag, 17 november 2015

Weinig over deze rustige duurloop te zeggen. Gewoon eerst de Bosbaan heen en weer. Daarna via het bos terug. Zo kwam ik aan mijn 90′.  Op het eind ben ik wat gaan versnellen. Zelfs toen kwam de hartslag niet boven de 149. Na een uur een gel genomen. Het was 14 graden. Er stond een zuidwesten wind kracht 4. Het was droog, maar door de regen van vannacht lagen er wel veel plassen. Het sopte op de paden. Overigens was ik te warm gekleed, namelijk een lange tight, een onderhemd en een lange mouwen shirt.

Gemiddelde hf: 132 (78-149). Cadence: 87. Totaal: 11,87 km (Looptijdenapp.: 12,10 km)

Zondag, 15 november 2015

Om 10.30 hebben Esther en ik afgesproken op de parkeerplaats in Geldrop waar over twee weken de start en finish is van de marathon. Alletwee zijn we er vroeg, dus we vertrekken eerder. Er staat een flinke wind, maar het is nog droog. Het eerste stuk is nog verhard, maar al gauw gaan we het bos in. Vervolgens gaan de paden door heidevelden. Ik ben verrast: alles is goed te belopen en zo breed, dat we het overgrote deel naast elkaar kunnen lopen. We hebben de eerste helft wind mee. Soms gaat het lopen vanzelf. De omgeving is prachtig, vergezichten, ruige wolkenpartijen. Af en toe worden we ingehaald door mountainbikers. De meesten roepen, zodat we op tijd aan de kant kunnen.

Ik heb al gauw het nieuwe jasje om mijn buik gebonden. Was veel te warm. Een paar kilometers later merk ik, dat ik bij het uittrekken mijn identificatiearmbandje moet zijn verloren. Stom toch, ik verlies nogal eens wat tijdens loopjes: muts, cap, flask en nu het bandje.

Esther wijst mij op de extra lussen van het marathonparcours. Wij lopen vandaag de halve afstand.  Soms gaat het door modder of moeten we langs de kanten om de plassen te ontwijken. Inmiddels lopen we door het bos over een lang recht zandpad. Door de regen van de afgelopen tijd is het zand hard geworden. Van de tegenwind merken we in het bos weinig, maar op gegeven moment komen we  op een vlak heideveld en daar krijgen we de wind pal tegen. Inmiddels regent het ook. Bikkelen!

We gaan over het tweede viaduct. Daar moet je nog uitkijken voor auto’s. Weer in het bos komen nog een paar zandheuveltjes. Stellen weinig voor, maar als je moe begint te worden, is het aanpoten. We wandelen een stuk. Dan komen we weer in Geldrop op de verharde weg. Daar komt de finish straks. Armen de lucht in….

Na een beker chocomelk en een kop hete erwtensoep gaan we weer op huis aan. Het was gezellig. Dankjewel Esther, voor deze verkenningsloop. Tot over twee weken. Tot die tijd is het voor mij rustig aan doen. Een paar keer nog lopen om het niet te vergeten, gezond eten, goed slapen.

Gemiddelde hf: 140 (82-158). Cadence: 88. Totaal: 20,22 km.

Zaterdag, 14 november 2015

Het is geen zware training vandaag. Een paar hellinkjes met de loopgroep.  Van langzaam naar snel. Gerard is onze trainer. Ik heb de hele training rustig aan gedaan. Ik wil nu niet overtraind raken. Morgen staat een verkenningsloop in Geldrop op het programma.

De hartslag is weer fout gemeten op de Suunto. Cadence: 86. Totaal: 4,94 km.