Archives

All posts for the month March, 2015

Maandag 30 maart 2015

Zondag was een dag van regen en wind. We hebben ‘s morgens de honden uitgelaten op het strand bij IJmuiden. Het waaide al behoorlijk, maar het was niet koud. De Zandvoortcircuitrun werd voor de lopers een pittige loop. Ik deed niet mee, ik wilde daarentegen vanmorgen mijn lange duurloop doen. Er stond nog steeds een fikse westenwind. Mijn eerste plan om rond de Amstelzuiddijk/Waver te gaan lopen, heb ik laten varen. Dat komt een andere keer wel. In plaats daarvan liep ik via het bos, langs de hockeyvelden naar de Bosbaan. Daar heen en weer langs gelopen. Toen door het bos naar de Ringvaart, dan richting Schiphol en door het bos weer terug. Zo kon ik ook mijn kilometers maken. Ik kreeg wat last van rommelige darmen. Nadat ik de bosjes was ingedoken, ging het beter. Stom, ik moet eraan denken om geen kool te eten voor een training. Dat is vragen om moeilijkheden.

Gemiddelde HF: 134 (104-154). Cadence: 88. Totaal: 17,55 km.

Zaterdag 28 maart 2015

Met de fiets naar de parkeerplaats in het bos. Chantal ging ons trainen. We waren met z’n negenen. Na de warming up rond het groot kinderbad, kregen we loopscholing. We leerden om onze romp recht vooruit te houden, en dus niet te roteren, door stukjes te lopen met armen gekruist voor je borst, je armen gestrekt voor je en je armen omhoog. Daarna deden we een piramideloop. 1′, 2′, 3′, 4′, 4′, 3′, 2′, 1′ met 1′ wandelen tussendoor en steeds 30″ indribbelen voordat op tempo werd gelopen. Chantal had een mooi stukje door de polder langs de Nieuwe Meer uitgezocht.  Het was een leuke training.
Gemiddelde HF: 138 (73-169). Cadence: 85. Totaal: 8,59 km.

Vrijdag 27 maart 2015

Volgens de buienradar zou het <1mm gaan regenen vanmorgen. Nou, het heeft behoorlijk geregend en aan een stuk door. Toen ik na een dik uur weer thuis kwam, was ik doorweekt. De duurloop zelf in DL2 ging verder goed. De hartslag bleef vrij stabiel. Gemiddelde HF: 153 (90-166). Cadence: 90. Totaal: 10,29 km.

Na ontbijt en douche zijn we naar Valkenswaard gereden. Ik had een mail gekregen dat de in februari bestelde Hoka one one Bondi 4 waren aangekomen. Ik wilde ze graag passen en dan meenemen.10929136_950211065002827_5566728222463326722_n Fijn, ze pasten goed. Bovendien verwende S mij met een prachtig nieuw hardloopsetje van Patagonia. Een hoody met capuchon, een t-shirt en een short. Mosgroen en geel. Ik ben klaar voor de zomer. Laat het nu gauw maar warmer worden.

Woensdag 25 maart 2015

Regen, zes graden, beetje noordenwind, prima loopweer. Wel nog een lange tight aan, een thermoshirt met lange mouw en daarover heen een jasje. Verder een pet op zodat mijn bril niet ondoorzichtig wordt van de regendruppels. Op het programma staat: 10′ DL1, 10′ DL2 en 10′ DL3 en dit twee keer. Na vijf minuten inlopen begint de training. Ik kies voor het geasfalteerde fietspad in het bos. Het is nog voor achten, er zijn weinig fietsers onderweg. Op het fietspad langs de Bosbaan komen me wel een paar scooters tegemoet. Maar, geen probleem, ik loop netjes aan de kant en er is dus ruimte zat. Verder is er weinig negatiefs te melden van deze training. Ja, op het eind had ik wel wat sneller mogen gaan. Gemiddelde HF: 148 (88-167). Cadence: 90. Totaal: 10,62 km. Op Looptijden staat 12 km, want toen de training er op zat, ben ik naar huis gelopen. En die meters zijn ook geregistreerd.

 

Maandag 23 maart 2015

Het is nog steeds te koud voor de tijd van het jaar. Vannacht was het zelfs onder nul. Toen ik ging lopen was het twee graden, bij een zwakke zuidwesten wind. Maar gelukkig was het droog. En met een lange tight, een thermoshirt, eroverheen een met fleece gevoerd jasje was het prima te doen. Ik had de raidlight rugzak om. Als je eenmaal loopt, merk je totaal niet meer dat je hem om hebt. Maar dat is ook bij het kleinere Nathan vestje het geval. Ik had in een flesje een gel gedaan aangevuld met water. Hoef je onderweg niet te priegelen met de zoete, plakkerige inhoud. In het tweede flesje had ik gewoon water.

Ik liep langs de Poel richting Aalsmeer. Op het pad was een dikke laag fijn grind gestrooid. Prettig, geen modderplassen vandaag. En een goede oefening voor Texel. Bij de camping liep ik rechtsaf het bos in naar de Ringvaart. En na het stuk langs de Ringvaart nam ik het fietspad langs de Bosbaan. Toen nog een stukje bos en door het parkje weer richting huis. Ik had nog best wat langer willen blijven lopen, maar mijn darmen vonden dat geen goed idee. De trainingstijd zat erop.

Gemiddelde HF: 140 (104-156). Cadence: 87. Totaal: 12,54 km.

 

Zaterdag 21 maart 2015

Maar twee trainers waren er voor vier groepen. Carolien nam groep drie en vier; groep een en twee gingen met Gerard mee. Het was na wat miezerregen droog geworden. We liepen naar de Bosbaan. Daar deden we op de parkeerplaats de warming-up. Om erin te komen liepen we toen drie keer rond de parkeerplaats. Daarna langs de Bosbaan op het fietspad intervallen: 10 sec. snel, 15 sec rustig. Na 500m omgekeerd: 15 sec snel, 10 sec rustig. Vervolgens nog eens drie keer een rondje bij een bruggetje en al dribbelend via de heuvel weer terug. Zo’n trainingsuurtje zit er zo op. Zodra ik in de auto zat, begon het weer te regenen. De afstand heb ik geschat. Gemiddelde hf: 129 (80-187). Totaal zo’n 5 km.

Vrijdag 20 maart 2015

Een iets andere route: langs de Amstel. Het is een mooi stukje van totaal 10,5 km. Past dus goed in het trainingsschema van een uursloop in DL 2. Ik had weer de lichte Kinvara 3 aan. Die lopen ook lekker. Maar heel anders dan de Hoka’s met hun flinke demping. Ik liep via de Kalfjeslaan naar de Amstel. Van daar ging het met wind mee richting Ouderkerk. Nog voor de brug ging ik weer rechtsaf door de polder. En toen was het nog 2 km tot huis. Een mooi rondje. Het was 5 graden, bewolkt. Van de zonsverduistering is hier weinig te zien geweest. Gemiddelde HF: 137 (90-154). Cadence: 90. Totaal: 10,54 km.

Gisteren, na contact met Justus, heb ik gebeld met Piet Bavelaar van de 60 van Texel. We hebben besloten om al extra vroeg te starten, maar om naar de wisselpunten met de eigen auto te rijden. Is dat ook al weer geregeld.

 

Woensdag 18 maart 2015

Nog steeds geniet ik na van de Salland Trail. Vanmorgen stuurde Justus nog een paar leuke foto’s van de beklimming van de Kuul. Ja, en dan is het nu alweer voorbereiden op de Estafette van de 60 van Texel, 6 april. Organisator Piet Bavelaar belde gisteren al op over de te verwachten eindtijd. Hij raadde aan om al om 10.35 te starten. Dan kunnen we toch binnen de tijd finishen. Alleen moeten we dan zelf voor vervoer zorgen. Dat heet: fietsen huren op Texel. Aardig dat hij zo meedacht en de nodige informatie gaf. Voor hem is alles zo vanzelfsprekend, maar voor ons is alles nieuw.

Vanmorgen dus een uurduurloopje in 1. De hartslagmeter functioneerde goed nadat ik hem gepaird had met het horloge. Ik had even de gebruiksaanwijzing gelezen. Ik liep een bekend rondje door de parken naar de Bosbaan en door het bos terug. Ik dacht ondertussen aan de 15 km over drie weken. Die zou ik op een voor mij flink tempo moeten gaan lopen. En ik ga ervan uit het parcours niet snel is met al dat strand. En dan ook nog zoveel km fietsen. Stel je voor dat het koud is, regent en stormt? Van de weeromstuit liep ik wat sneller dan mijn dl1 tempo. Ik ga de komende weken de fiets wat vaker pakken.

Gemiddelde HF: 145 (85-162). Cadence: 91. Totaal: 10,62 km.

Maandag 16 maart 2015

Gisteren heb ik alleen wat gewandeld. Vandaag deed ik een herstelloopje. Het voelde goed. Ik verheug me al weer op een nieuwe uitdaging. Nu eerst aandacht voor de estafette van de 60 van Texel. Gegevens van vandaag: HF werd niet gemeten. Nakijken waar dat nu weer aan ligt. Cadence: 86. Totaal: 8,64 km

Zaterdag 14 maart 2015

Vandaag, vrijdag de 13e, wordt er niet gelopen. Al drie keer heb ik de kledingkeuze voor morgen veranderd. Wordt het kort, kort? Nou, 7 graden, NO wind kracht 4, Bewolkt en ‘s middags motregen…capri en lang? Of voor de zekerheid lang, lang? Ik had bij Runnersworld een mooi setje gezien van Odlo. Zou ik toch??? In de middag pak ik de fiets en ga ik even kijken. En ik kom thuis met een prachtige nieuwe dunne tight, een t-shirt en een shirt voor eroverheen. IMG_0233  Mijn tas is gepakt. Het rugzakje ook. Vanavond eten we pasta met zalm. Dan honden uitlaten, douchen en relaxen. Morgenochtend al heel vroeg staat Justus voor de deur.

Zondag 14 maart 2015

En het is gelukt! Zie de foto! IMG_20150314_134127

We kwamen zo vroeg aan in Nijverdal, dat we zelfs nog de 75 km lopers konden uitzwaaien. Een uur later waren de 50 km trailers aan de beurt. We hadden inmiddels Esther en Tiny al ontmoet. Die liepen de 50 km. Kanjers, allebei.CAEqbjcWEAA4Ypm  De foto heb ik geplukt van Twitter.

Het is zo leuk als je er al vroeg bij bent. De tijd vliegt om. Kijken, kletsen, naar de wc, wat drinken, je spullen in je rugzakje herschikken, weer eens naar de wc, startnummer ophalen, opspelden, tassen naar de kleedkamer brengen, bekenden spreken…

IMG_1339 IMG_1338

IMG_1344  IMG_1343

Na een kort praatje van organisator Bertus van Elburg gingen we naar buiten. Hij waarschuwde nog voor lastige boomwortels in het eerste stuk. “Houd wat afstand daar, ik wil geen gevallen vrouwen.” Om kwart voor elf vertrokken we. Justus en ik wilden hetzelfde tempo aanhouden als bij onze training in Austerlitz. Wij startten dus wat achteraan. Maar toen we last kregen van een grote groep vrolijke praters, gingen we die toch maar voorbij. Justus liet mij het tempo bepalen. Hij riep alleen als we te snel gingen. Het is een pracht omgeving daar in Salland. Soms waren de paden breed, vaak ook zo smal dat je alleen achter elkaar kon lopen. Hier en daar was de boel flink geploegd en moest je goed oppassen om niet om te zwikken. Onze schoenkeuze en ook de verdere kledingkeuze was goed. De bevoorradingspost halverwege was geweldig. En ook zeer welkom om even te rusten. Er was van alles, vlaaien, krentenbrood, wine gums, bananen, sinaasappel, sportdrank, water…

En verder maar weer. Ik weet dat Justus graag het tweede stuk versnelt. Ikzelf was het eerste stuk toch iets te snel gegaan. Volgende keer wil ik de trail beter indelen. Meer energie sparen in het begin. Ik zei Justus dat hij nu zijn eigen tempo moest gaan lopen. Ik zie je bij de finish. Hij was nauwelijks weg, of ik struikelde. Bam. Knieschaafwondje, bloedvlek op de nieuwe tight, verder niks. Even wandelen en door maar weer. Beter opletten, Margriet. Wat ik erg leuk vond is dat er op verschillende punten mensen stonden om ons aan te moedigen. Bij het naar boven gaan, wandelde ik soms even. Een medeloper vroeg me hoe het ging. Mwaw, nu even wat minder. Hier, een snoepje. Zo langzamerhand kwam de vermoeidheid opzetten. Ik moest mezelf toespreken: het is allemaal in je mind. Je kunt dit, je hebt ervoor getraind, het gaat goed, let op je techniek, blijf je concentreren, til je voeten op, loop Licht, Energiek en Doelgericht. Toch ging ik nog een keertje onderuit. Niet hard, niet erg, maar mijn kuit schoot wel in de kramp. Even masseren, even wandelen en hobbelen weer. Vlak voor het eind was er een diepe zandkuil. Daar moesten we doorheen. Oef, en natuurlijk stond de fotografe bovenaan de kuil.

Kuil 1 Kuil 2 Margriet Kuil 1 Margriet Kuil 2

Nog even doorzetten. Ik had mezelf weer hervat en kon weer aardig doorlopen. Toen was daar de finish. De finishfoto zegt genoeg. Blij, dankbaar en trots!

IMG_20150314_134052

Ik ben gefinished in 2:55,01 (Looptijden 3′ minder), als 82ste van de 123 vrouwen. De cadence was 86. Totaal 25,39 km.

De Hoka one one Stinson trail schoenen vind ik op zich prima. Maar ze zijn een fractie te groot voor mij. Een volgende lange trainings trail ga ik eens op de Salomons lopen. Die zijn wel wat stugger en zwaarder. Kijken hoe dat gaat.