22 juli 2015
Smoothie: biet, rucola, passievrucht, ijsblokjes en scheutje water.
Recept van de kok van de Belgische wielergroep Soudal.
17 juli 2015
http://blog.lululemon.com/diy-endurance-gels/ De helft oplossen in een bidon. Andere helft invriezen tot gebruik.
Basis: 8 ontpitte dadels, 1 tl kokosolie, 1 tl honing, snufje zeezout of Himalaya zout. Eerste variatie: toevoegen: 1/2 tl geraspte schil limoen, 2 tl granaatappelsap, 2 tl limoensap. Alles in de blender mixen. Goed voor 2 gels.
Tweede variatie: toevoegen aan de basis, 2 tl grapefruitsap, 1 tl kaneel
16 juni 2015
http://www.womenshealthmag.nl/Nutrition/10-ideeen-voor-homemade-proteine-balletjes
2 juni 2015
Een heleboel recepten van Karin op de site van Prorun, allemaal even gezond: http://www.prorun.nl/gezondheid/?page=12
Koekjes, havermout muffins, pannenkoekjes, pizza, smoothies, repen, muesli, enzovoorts.
11 maart 2015
Sanne kwam op Twitter weer met een leuk pindakaas recept:
http://mijneerstemarathon.com/2015/03/11/lets-talk-about-peanuts/
7 augustus 2014
Linzenburgertjes. Recept van Lindanieuws.nl
Een lekkere gezonde burger. Is trouwens koud ook lekker.
Voor de burgertjes:
400 gram bruine linzen, afgespoeld en uitgelekt
70 gram broodkruim/paneermeel
100 gram ricotta
1 ei
1 tl gemalen komijn
1 hand verse koriander
1 tl citroenrasp
peper & zout
5 (vlees)tomaten
olijfolie om burgers mee te bestrijken
Voor de saus:
Meng:
280 gram dikke Griekse yoghurt
2 tenen geperste knoflook
2 el tahin (sesampasta) (had ik niet, ik gebruikte 2 el sesamolie)
2 el citroensap
2 el gehakte bieslook
beetje peper & zout
Verwarm de oven op 220 graden. Meng in de keukenmachine alle burgeringredienten (zonder de tomaten en de olijfolie). Vorm vijf burgertjes die je op een met bakpapier bedekte bakplaat legt. Bestrijk ze met olie. Bak ze aan elke kant 12 minuten in de oven.
Snijd onderkant en de bovenkant van de tomaten. Snijd een plak van 1 cm uit het midden (kun je later verwerken in een salade). Beleg de tomaten als een broodje met een burger, saus erop, afdekken met tomaatbovenkantje. En klaar.
30 juli 2014
Green mean pancakes
Dit recept komt ook van Sanne Heymann. Als variatie heb ik er gerookte zalm en creme fraiche naar keuze bij gedaan. Dus hadden we 2 soorten pannenkoek, een met geitenkaas en noten en de andere met gerookte zalm en creme fraiche.
200 gram speltmeel
2 eieren
200 ml (amandel)melk
400 gram verse spinazie
1uitje gesnipperd
1 teentje knoflook fijn gesneden
snufje zout
Vulling: 1 courgette, 1 rode paprika, 50 gram verse geitenkaas verbrokkeld, 50 gram walnoten, wat eikenbladsla en een tomaat. (evt. vinaigrette voor de sla) Variatie: gerookte zalm en creme fraiche.
Uitje en knoflook even aanbraden in olie, spinazie erbij tot die geslonken is. Dan in de keukenmachine met mes even snijden (ik had wilde spinazie). Nu ipv mes deeghaak in de keukenmachine, eieren bij het spinaziemengsel, melk, meel, zout, tot het een mooi beslag is. Ik doe er dan nog een scheut olijfolie bij en bak dan de pannenkoeken. Houd ze warm. Roerbak even de stukjes paprika en courgette, kruiden bv herbes de Provence, peper. Op tafel bak sla, tomaat in stukjes, schaal geroerbakte groenten, zachte geitenkaas, bakje walnoten, creme fraiche, gerookte zalmplakjes, schaal met pannenkoeken. Iedereen maakt de pannenkoek op zijn/haar bord zelf klaar (zie foto)
25 juli 2014
Dit zijn “wiemele pannenkoeken” oftewel aalbessenpannenkoeken. Ik maakte ze van volkoren speltmeel, eieren, melk, snufje zout en een scheut olijfolie. Het beslag in de koekenpan even laten stollen van onderen, dan de aalbessen er op. Daar bovenop strooi ik paneermeel. Als de pannenkoek gaar is, keer ik hem om met behulp van een grote deksel. Kort braad ik de bovenkant aan. Ik leg een groot plat bord op de pan en keer de pannenkoek zo op het bord. Nu wat stevia of poedersuiker erop en je hebt een heerlijk zoetzure pannenkoek. De pan maak ik tussendoor schoon met wat keukenpapier. Er zijn nl altijd wat besjes kapot gegaan en haal je die niet weg, dan brandt de volgende pannenkoek snel aan.
3 juli 2014
Maaltijdsalade.
Het is zomerswarm. En de maaltijdsalade van vandaag was heerlijk. Vandaar het recept hier. Op een platte schaal drapeer ik eerst slabladeren. Daarop komen kikkererwten (blik 400 gram). Rondom aan de kant doe ik geblancheerde, afgekoelde en goed uitgelekte broccoliroosjes. Verder op de kikkererwten: een halve rode paprika in piepkleine stukjes, gehalveerde kerstomaatjes, handje rozijnen, handje walnoten in stukjes, olijfjes, reepjes augurk, en bovenop geitenkaas. Afmaken met versgemalen peper, komijnpoeder, bieslook, sesamolie, balsamicoazijn.
20 juni 2014
Straks ga ik de Midzomernachtcross lopen en overmorgen de Veluwezoomtrail. Ik ben dus(!) met loopvoeding bezig. Niet omdat je er sneller van wordt, maar het zijn gezonde snacks en het is leuk om ze in elkaar te flansen. De recepten komen vanuit het internet hardloopwereldje.
De balletjes zijn de mammoetkloten. Het recept komt van Sannes blog: Mijn eerste marathon. Zij heeft het gekregen van een dutchrunner. Sanne heeft trouwens vaak goede en lekkere recepten staan op haar site.
Recept (voor ongeveer 12 ballen)
Ingrediënten:
- 125 gram noten (amandelen/hazelnoten/pecannoten/walnoten)
- 125 gram gedroogde dadels zonder pit
- 100 gram geraspte kokos
- eventueel nog een eetlepel kokosolie
Bereiding:
- Doe de noten in een kom met water en laat ze eerst een nachtje of een paar uur weken.
- Doe de noten, dadels en 50 gram van de geraspte kokos samen in een keukenmachine en mix tot er een kleverig soort deeg ontstaat (voeg eventueel wat kokosolie toe)
- Draai balletjes van het deeg en rol deze door de rest van de geraspte kokos
- Eet meteen of bewaar in een afsluitbaar bakje in de koelkast (ongeveer een week houdbaar)
Eet smakelijk!
Daarnaast is de foto van energierepen in wording. Ik maakte deze van dingen die ik nog over had. Daar heb ik gesmolten chocola over gedaan. Toen heb ik het laten opstijven in de koelkast. Na een paar uur was de chocolade hard geworden, maar de rest bleef zacht. De smaak was echter prima. Vandaag, 23 juni’14 heb ik de chocoladestukjes van de zachte massa afgetrokken. De chocolade knabbelde ik op (mmmm, ben gek op chocolade). Van de kleverige massa rolde ik balletjes die ik weer door de kokosrasp haalde. Vervolgens in een doosje in de koelkast gedaan. Prima energieballetjes met chocoladesmaak van de rauwe cacaopoeder en de restjes kleine stukjes chocolade.
Linksonder staan de energierepen met gepofte quinoa. Het recept komt van Bettys Kitchen. Leuk om haar site te bezoeken: Bettyskitchen.nl . De repen zijn wat brokkelig geworden. Maar ze smaken goed, niet zo zoet.
Energierepen voor 12-14 stuks
75 gr gepofte quinoa; 22 medjoul dadels; 60 gr kokosolie; 6 el raw cacaopoeder; evt 1 tl vanille extract; Hierbij ben je nodig: een keukenmachine (foodprocessor); een vierkant bakblik 20×20 cm; bakpapier; folie om af te dekken.
1.Haal pitten uit de dadels. Maal ze samen met de quinoa in de keukenmachine. 2.Bedek het blik met bakpapier en stort hierop het quinoamengsel uit. Druk goed aan en zet even in de koelkast. 3.Smelt ondertussen de kokosolie op laag vuur. Voeg van het vuur af de cacaopoeder en evt het vanille extract toe. Giet dit over het quinoamengsel. Goed verdelen. Dek het bakblik af en zet het terug in de koelkast om de topping hard te laten worden. 4.Snijd er tenslotte repen of blokjes van. Bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast (tot maximaal 1 week)
De laatste foto is van de ingredienten om biet/appelsap te maken. Je kunt er naar keuze ook nog banaan bij doen.
18 juni 2014 Ontbijt
Goed ontbijten is belangrijk. Lekker ontbijten is genieten. Mijn ontbijt bestaat uit een kom met een keuze uit: kwark/yoghurt, zemelen/lijnzaad, gedroogde abrikozen/pruimen/rozijnen, bessen, gevarieerd fruit van het seizoen en niet te vergeten: walnoten. Met zo’n volle bak heb ik de hele ochtend genoeg gegeten.
12 juni 2014
Warm zomerweer, dus tijd voor een Summerlicious Quinoa Salade (recept van Sanne’s blog: mijn eerste marathon)
Recept Sunnylicious quinoasalade (3-4 personen)
Ingrediënten
- 1 pak lassie quinoa mix (te koop bij supermarkt)
- zakje rucolasla (70 gram)
- 1 avocado, in blokjes
- 200 gram gerookte zalm, in stukjes
- 2 paprika’s (geel en rood), in stukjes
- bakje cherrytomaatjes, gehalveerd
- 50 gram zonnebloempitjes
- 150 gram verbrokkelde feta of verse geitenkaas
- 2 el goede olijfolie
- 3 el balsamicoazijn
Bereiding
- Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing in 20 minuten gaar. Laat goed afkoelen en zet dan een uurtje of 2 in de koelkast.
- Doe de koude quinoa in een kom en mix met de avocado, rucola, paprika, zalm en cherrytomaatjes.
- Maak een dressing van olijfolie en balsamicoazijn. Giet deze over de salade.
- Maak de salade af met de zonnebloempitjes en garneer met de verbrokkelde kaas.
Eet smakelijk!
22 december 2013
Ik kook graag volgens recepten. Zo kan ik makkelijk varieren. Vandaag maak ik geroerbakte spitskool met zwarte bonen en karbonaadjes, een recept van Onno Kleyn uit de rubriek ‘De Volkskeuken’ van de Volkskrant.
energiesmoothy
Die dronk ik vandaag al: wortel, komkommer, selderijstengel, geperst grapefruitsap. Lekker fris (recept van Marc Weening, Mud Sweat & Trails).
Wat een heerlijke recepten allemaal Margriet. 👍🏻 ga die linzenburgers proberen.