Archives

All posts for the month September, 2017

Zondag, 24 september 2017img_4042 img_4027

Om 9 uur vertrokken we voor een social trail in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). “We” zijn Ezra (Noordermeer), Peter (Mooij) en ik. Ezra kent het duinengebied op haar duimpje vanwege haar werk bij Waternet. Het leuke is, dat je in deze duinen niet op de paden hoeft te blijven. En dat deden we ook niet. Vanaf het begin liepen we door het nog natte hoge helmgras en door het zand. Ik hoefde alleen maar te volgen. Hoewel het lopen me zwaar viel, (nog last van verkoudheid?, slecht geslapen de laatste dagen?) heb ik van begin tot eind genoten. Wat was het mooi!img_4029  img_4026Toen we vertrokken mistte het nog, maar later kwam de zon door. Ik liep even terug om een foto te maken van een plant. Een zeedistel? Op een paaltje had men een schedel gelegd. Van wat voor een beest zou die nou geweest zijn? We zagen ontzettend veel herten: groot, klein, lichtbruin, donker tot bijna zwart, met prachtige geweien trots naar ons kijkend, en nieuwsgierige  reetjes die niet eens erg bang waren. img_4025

Even voorbij het meest zuidelijke punt, vlak bij de Langevelder Slag en het vliegveld voor zweefvliegtuigen bezochten we nog even het kabouterdorp. Het lag er mooi in een duinpan onder een grote boom.

img_4031 img_4039

Hier en daar waren kaboutertjes omgevallen. We zetten ze weer rechtop, maakten nog een paar foto’s en gingen weer verder.

img_4030

De hele trial met al zijn heuveltjes, hobbels en kuilen, smalle paadjes en helemaal geen paadjes ging het goed. Maar toen we een stukje op de weg liepen, wist ik toch te struikelen. Gelukkig alleen vuile handen en knieen.

Peter en ook Ezra hebben van deze trail prachtige foto’s gemaakt en op Facebook gezet. Al met al was het weer een fantastische zondag.

Totaal: 22,3 km

Zondag, 17 september 2017

Met een grote social trail groep van Runners United NL de hei op bij Hilversum/Zonnestraal. Er was een snelle en een langzame groep. De langzamen vertrokken een kwartier eerder dan de snellen. Bij de verzorgingspost halverwege bij station Hollandse Rading zouden we elkaar weer zien.21587002_1918190891788000_5888921085673729152_o

Door het bos was goed te lopen, ondanks de regen van de afgelopen dagen. Grote plassen waren er wel, maar daar konden we vaak nog langs. Na acht km kwamen we bij Hollandse Rading waar de vlag stond van Runners United bij een tafeltje met drinken en lekkers. We namen er even de tijd voor. Daarna ging het over de heide weer terug naar Zonnestraal. img_4009  img_4010

Het was weer genieten van een mooie trail met een leuke groep.

Totaal: 15,6 km

 

Zaterdag, 2 september 2017

img_3963  img_3964

Na een stukje Noordwijks strand kom ik hier aan. In een ontspannen sfeer wachten we tot om 13 uur het startsein gegeven wordt. Organisator Chris van Beem, Boswachter Mark en de burgemeester van Noordwijk houden nog even een praatje. De 20 km lopers volgen de blauwe pijlen en om de 100/200m hangen witte linten. Ik heb de route op mijn Garmin staan. Allereerst gaan we over het strand. Vlak langs het water is het zand nog enigszins hard. Dan de opgang omhoog, even wandelen, energie niet nu al verspelen, de duinen in. Hier krijgen we al de eerste schitterende vergezichten. Over een glooiend zandpad gaat het verder. We klimmen via een heuse trap naar een plateau met een prachtig uitzicht. Daar met die blauwe lucht en witte wolken klinkt het “Ooooo!!!!” en “Wat mooi!!!”.

Na 5 km komt de eerste verzorgingspost. Een geweldige service: sinaasappels, bananen, water, cola, chips, tucjes, winegums….Ik vul mijn sofsflask en wandel al etend door om even later weer te gaan hardlopen. We lopen nu door het bos. Wel prettig een beetje schaduw, want het is warm in de volle zon.  Nu komt een stuk voor mij bekend terrein: over het fietspad langs de “radartoren” naar Langevelderslag. Daar is de tweede verzorgingspost. Daarna gaan we linksaf het strand weer op richting Noordwijk. Ik word aangemoedigd door een paar zonnende mensen. “We zijn al over de helft” antwoord ik. Ik probeer niet te gaan wandelen zoals ik velen zie doen. Er is geen hard zand meer, dus het lopen is vermoeiend. Maar we waren gewaarschuwd dat het een zware trail zou gaan worden.

Voor Noordwijk worden we van het strand afgeleid. Ik loop een stukje samen met een jonge vrouw die haar eerste 20 km loopt en ook direct nog een trail. Bij een beeld stop ik om een foto te maken. Zij loopt weer verder.

img_3966   img_3967

Ik loop nu even zonder medelopers om me heen. Na het schelpenpad gaat het via een paar bochten weer door het bos. Bij de laatste, tevens eerste, verzorgingpost maak ik een praatje met een jochie van 10, Niek. Zijn vader en moeder helpen ons trailers respectievelijk als verkeersregelaar en vrijwilligster bij de verzorgingspost.  (fb pagina: Williams syndroom Running Family) Wat een enthousiasme. Niek praat met iedereen. Hij is een leuke onderbreking van de nu zwaar voelende kilometers.  Nog 5 km te gaan. Van de andere kant gaat de route nu weer over de hoge trap. Bovenaan staat boswachter Mark met een fotografe. “Is het wel genieten zo?” vraagt hij. Ik bedank hem. Nog 3 km. Als toetje mogen we de laatste kilometer hoog boven op het duin door het zachte zand. Bijna iedereen wandelt hier. Ik ook. In de verte zie ik de finish. Daar staan S en O mij op te wachten. Vlak voor de finish kan ik Zeppo overnemen en samen komen we over de lijn. Elke loper/loopster krijgt een bidon met een koord.

img_3971 

Het was niet steeds makkelijk, maar ik heb genoten van deze Hollands Duin Trail. Een pareltje erbij.

Totaal: 20 km