Archives

All posts for the month December, 2014

Woensdag 31 december 2014

De 19 km heb ik vandaag niet gehaald. Ben blijven steken op 11,55 km. In het donker vertrokken voor een rondje Amstel. Op de Kalfjeslaan hoorde ik al vuurwerkgeknal. En het was nog voor achten! Langs de Amstel werd het licht. Ik bedacht hoe ik verder zou lopen om de 19 km vol te maken. Maar toen ik er rond de zeven km had opzitten, moest ik naar de wc. En naarmate ik verder liep, moest ik daar steeds aan denken. Dan loop je niet meer lekker, dat kan ik wel zeggen. En rond Amsterdam ga ik niet de bosjes in. Kortom, naar huis dus. Bah, vervelend, die 19 km haal ik niet. Vond het wel kinderachtig van mezelf. Wat maakt dat nou uit, het lopen gaat toch goed. Van de andere kant, fijn dat ik tijdig weer thuis was. Het is oudejaarsdag en er is nog van alles te doen. Gemiddelde HF: 130 (92-159). Cadence 86. Totaal: 11,55 km.

 

Maandag 29 december 2014

In 2014 ga ik nog twee keer lopen. Vandaag en woensdag. Ik zal de 1789 km van verleden jaar niet halen. Daarvoor heb ik in januari te weinig gelopen vanwege die polsbreuk. Maar ik zou graag het aantal kms van november willen halen. Dat zijn er nog 30. Alhoewel, ik denk niet dat dat gaat lukken. We zullen zien. Vandaag is het herstellen na de Kerstloop van gisteren. Ik heb er een rustige duurloop van gemaakt. Parkjes, Bosbaan, Amsterdamse Bos. De hartslag bleef mooi beneden de 140. Gemiddelde HF: 137. Cadence: 88. Totaal: 11,74 km. Het jaartotaal staat nu op 1732 km. In november heb ik 189 km gelopen. Nu staan er 170 gelopen kms voor december. Dan zou ik woensdag dus 19 km moeten doen. Beetje veel voor Oud Jaar.

Zondag 28 december 2014

Gisteren, zaterdag, was het uitgesproken rot weer. Het was kil, regenachtig met soms natte sneeuw, en stond een nare koude wind, niks aan. In Arnhem, waar veel sneeuw gevallen was, werd zelfs een loop afgelast. Maar vandaag, zondag, was het droog, er stond weinig wind, het vroor een beetje en de zon kwam door. Heerlijk loopweer dus. Even na tien uur werd ik gebracht naar het clubhuis van Roda in Bovenkerk. Ik haalde buiten mijn startnummer op en ging naar boven het clubhuis in. Daar vond ik een zitplaats. Ik speldde mijn startbewijs op en deed het chipkaartje aan mijn schoen. Aan de tafel zat Anton, een van de trainers van de zaterdagtrimgroep. Zijn zoon ging de 2,5 km kidsrun lopen. Even gekletst, altijd gezellig.

Iets voor elf uur ging ik naar het startpunt. De 5km en 10km lopers vertrokken tegelijkertijd. Mijn doel was om binnen het uur te finishen. Ik begon rustig, eerst even de iPhone goed instellen en in de band doen. Het was druk, natuurlijk, velen stoven direct weg. Links en rechts werd ik ingehaald. Ik liep net boven de tien km per uur. Dat was prima. Niet jezelf al kapot lopen in het eerste stuk. Na 2 km sloegen de 5km lopers rechts af en gingen wij door. Het is prettig lopen als je de route zo goed kent. Nu had ik wat meer ruimte en kwam ik aardig in mijn ritme. We liepen over het fietspad. Bij elk oversteekpunt of bocht in de weg stonden vrijwilligers. De meesten klapten of riepen aanmoedigingen. Ik vond het leuk om ze te bedanken, waarop zij ook weer begonnen te lachen.

Elke km werd aangegeven met een bordje. Na 4,5 km stond een auto op het fietspad. Van daaruit kregen we een bekertje water aangereikt. Ik stopte even om te drinken. Verder maar weer, de weg langs het bloesempark, rechtdoor tot aan de brug en daar linksaf. Een verkeersregelaar waarschuwde op gladheid in de bocht. Niets aan de hand, ik kon prima doorgaan met mijn Hoka Bondi’s. Al een poos liep een loopster van AV Aalsmeer vlak achter mij. Ze ging mij niet voorbij, maar bleef in mijn slipstream. Geen punt, en zeker niet nu ik een stuk de wind mee had. Ik lette erop om zoveel mogelijk in het midden van het fietspad te lopen. Zo had ik geen last van de buiging van het pad en de hier en daar bevroren plassen aan de kanten.

Het laatste stuk ging eerst over hetzelfde stuk als de heenweg. Daarna kwam nog een lusje linksaf richting de Poel en toen de laatste kilometer door Bovenkerk. Een klein stukje liet ik de loopster achter mij voorgaan. Maar ik liet haar niet gaan. Mijn hartfrequentie was al op maximaal gekomen. Nog een bruggetje over. De loopster zag ineens iemand die ze kende en die wandelde. Ze sprak met haar. Toen kon ik haar weer passeren. Ik gaf mijn voorsprong niet meer weg. Veel mensen stonden aan de kant te kijken,te roepen en te klappen.Het was leuk om zo te finishen, al moet ik eerlijk zeggen dat er nog maar weinig eindsprint uit kwam. Van de 64 dames veteranen eindigde ik op een 24e plek. Ik was de oudste vrouwelijke deelneemster. Volgens coach Tiny, die vond dat ik op het eind mooi doorgetrokken had, zou ik een volgende 10 km kunnen proberen om beneden de 55′ te komen.

Gemiddelde HF: 160 (max. 183). Cadence: 91. Totaal: 10,09 km

Vrijdag 26 december 2014

Hoewel er  volgens Tiny’s schema niet gelopen wordt tijdens de feestdagen, ga ik wel op pad. Het is prachtig weer om kwart voor acht: 1 graad, onbewolkt, en de zon komt op. Ik besluit daarom om langs de Poel te gaan. Er zijn daar dan wel 11 bruggetjes die nog glad zijn. Maar ik besluit dat dat een goede oefening is. Goed opletten en langzaamaan. Het is inderdaad fantastisch langs de Poel. Ik geniet. Ik maak een paar foto’s.IMG_1184-1 IMG_1183   IMG_1185

Maar weer door. Het is nog rustig. Een paar hardlopers die me allemaal teruggroeten, een enkele wandelaar met grote stok en zonder hond (die groet ik ook maar) en hondenuitlaters (ja, die groet ik ook natuurlijk. De meeste honden kijken niet eens op als ik langs hobbel). Na de eerste paar heel rustige kms versnel ik naar tempo. Het gaat zo lekker. En het weer gaat vanaf vanavond omslaan. Dus nu nog maar even het ervan nemen. Na bijna 11 km ben ik weer thuis. Gemiddelde HF : 140 (max: 157) Totaal: 10,97 km

Woensdag 24 december 2014

Tien graden, regen en wind. Ik ben iets later dan gewoonlijk gaan lopen. Deze keer heb ik flink doorgelopen. Eerst een klein rondje in het bos, daarna dat rondje nog maar met een ommetje. Zo kwam ik aan een pace van 6:06. De HF was gemiddeld 149 (max: 163) Totaal: 9,71 km

Terugblik 2014 en vooruitblik 2015 (dit is een begin, ik moet het nog uitwerken)

Het hardlopen wordt niet meer zo snel beter, je gaat niet meer harder als je eenmaal 67 bent. Maar als je doel is: nog genieten van het lopen, je conditie vasthouden en zelfs verbeteren, dan is het handig om terug te kijken op het hardloopjaar. Valt altijd van te leren.

Januari

Mijn hardloopjaar begon op 2 januari. Ik liep in het Amsterdamse Bos en presteerde het om uit te glijden op de heuvel en mijn pols te breken.

De 17e ging ik naar Bad Honnef. Daar kon ik, met mijn pols in het gips, weer de eerste 5 km lopen langs de Rijn. Langzamerhand liep ik wat langer, van 5km, naar 6,7,8 km

Februari

Weer thuis ging ik door. 10, 11 km

Met Zeppo liep ik 4 km langs de Bosbaan. Hij vond het prachtig.

Inmiddels heb ik een heuse coach. Tiny Raymakers wil het wel proberen met me. Hij stuurt zesweekse schema’s. Ik mail hem na elke training de loopgegevens. Daar reageert hij dan op met gerichte aanwijzingen. Hij let vooral op de hartslag. Zijn coaching geeft mij houvast.

Maart

Wat eigenlijk niet perse in maart hoort, maar in alle maanden zijn de zaterdagmorgen trimgroeptrainingen in het Amsterdamse bos. Van 8 tot 9 uur trainen we dan wisselende trainers.

April

Op 21 april, Paasmaandag, liep ik een wedstrijdje: de Poelsterloop van 10 km. Mijn horloge meette 9,45 km. Ik liep hem in 0:55

Mei

Zondag 4 mei stond in het teken van de 10 km Koning van Spanje Trail in Gulpen. Ik was daar met Wendy en Justus. Ook hier heb ik een kortere afstand gemeten, nl. 9,3 km. Gelopen in 1:05

De week daarop was de Ronde Hoeploop in Ouderkerk. Nathalie was hier en wilde graag de 5 km lopen. Ik liep hem in 0:29

Nog een derde loop in mei was op Hemelvaartsdag. Op 29 mei reed ik naar Uden waar ik een rondje van 15 km mee liep met Tiny en een aantal medelopers die ook getraind worden door hem.

Juni

De trainingen gaan gewoon door. Een heuveltraining kan ik prima doen op de Oude Haagse Weg. Sander komt dan mee supporteren.

20 juni was de Midzomernachtcross. Ik liep daar de 5 km in 0:27. Twee dagen later was de Veluwezoomtrail. Hier liep ik de 14 km. Tijd was 1:44

Juli

Op zaterdag 6 juli liepen loopmaatjes Wendy, Jolande en ik in de Waterleidingduinen. En op de 27 ste hebben Sophie en ik in Gouda een paar km gelopen.

De 31ste was de 10 km Polderloop in De Kwakel. Die was ‘s avonds om 20.00 uur. Ik liep hem in 0:58

Augustus

13 augustus getraind in Heemskerk. En 20 augustus hebben Astrud en ik een dag gewinkeld in Valkenswaard bij Scarabee. Ik heb daar Hoka Stinson Trail schoenen gekocht.

September

7 september gingen Justus en ik naar Almere. Daar liepen we samen de 16 km JustAaptrailrun. We kwamen daar als laatsten binnen. Bijna 19 km in 2:30

Op 27 september was de Posbanktrail. Voor Astrud en mij de 15 km. We hebben samen gelopen. Ik klokte 2:06 voor 15,8 km

Eind september, begin oktober waren we in Frankrijk. Daar heb ik door kunnen trainen.

Oktober

12 Oktober was de 20 km Duinentrail in Schoorl. 18,7 km in 2:22

18 oktober liepen Wendy, Jolande, Monique en ik in Vogelenzang.

November

Op 1 november was de 14 km Devil’s Trail in het Amsterdamse Bos. Ik liep hem in 1:32

Daarna kwam de 7 Heuvelenloop van 15 km in Nijmegen op 16 november. Die ging in de regen in 1,32

Eind november was ik in Gouda. Daar liep ik langs de Reeuwijkse Plassen. Ben gevallen. Op 30 november zou de TisvoorNiks 21 km in Geldrop gelopen worden. Die heb ik afgezegd vanwege een behandeling van S. in het ziekenhuis.

December

Via Justus konden Jolande en ik startbewijzen krijgen voor de 15 km Bruggenloop op 7 december in Rotterdam. Het regende de hele loop. 15,4 km in 1:35

28 december staat nog de Kerstloop van 10 km in de planning.

Totaal aantal km 1689

Aantal georganiseerde trails/loopjes: 14

Vooruitblik 2015

Er staat alweer het een en ander in de planning. Voor een aantal loopjes heb ik me al ingeschreven. Het is prettig om te trainen naar een doel. Al is natuurlijk gezond blijven en plezier beleven aan het lopen het belangrijkste.

01 februari: Midwintermarathon in Apeldoorn 21 km

15 februari: Bosloop in Vinkeveen 10 km

14 maart: Salland Trail in Nijverdal 25 km

06 april: Estafette van de 60 van Texel 15 km

03 mei: Koning van Spanje Trail in Gulpen 17 km

10 mei: Ronde Hoeploop

Rond 20 juni: Midzomernachtcross

Najaar:

Tis voor Niks in Geldrop

Duinentrail Schoorl

Maandag 22 december 2014

Om 8.20 uur begon mijn lange duurloop. Ik kreeg eters voor de lunch, dus ik wilde op tijd weer thuis zijn. Er stond een fikse wind, maar het was niet koud en het was droog. Ik had al op afstandmeten.nl een route uitgestippeld van ongeveer 16 km. Zo kon ik een grote ronde lopen in het bos. Deze keer had ik muziek op. Ik hobbelde rustig km na km weg. Eerst richting Aalsmeer, daarna over het pad langs de Ringvaart, en dan via het fietspad naast de Bosbaan terug. Daar had ik 2km wind mee, heerlijk! De gemiddelde HF was: 142 (max: 160). Totaal: 16,63 km.

 

Zaterdag 20 december 2014

Het komt niet vaak voor, maar vanmorgen had ik om 7 uur weinig zin om mijn bed uit te komen. Moe, lui, enzo. Eerst moesten de honden worden uitgelaten. Daarna een banaan eten en op weg in het donker naar de parkeerplaats. Het waaide behoorlijk. Tegen de verwachting in kwam een grote groep mensen trainen. Gelukkig waren er vier trainers, zodat de groepen niet al te groot werden. Wij gingen met z’n dertienen op stap. Michiel was onze trainer. Hij waarschuwde ons direct voor de vele afgebroken takken. Bovenaan de Bosbaan deden we een warming up. Daarna liepen we de halve Bosbaan langs in oplopend tempo met de wind in de rug: dribbelen, rustig hardlopen, tempo maken en vaart maken op de laatste 250 m. Toen via het fietspad een rondje van 750m ook weer van langzaam naar snel. Nu ging het laatste stuk met wind tegen. We kwamen bij de weg aan het begin van de heuvel. Daar liepen we een grote ronde: heuvel op eerst rustig, ontspannen naar beneden, dan linksom weer naar het begin van de heuvelweg en vervolgens aanzetten en tempo houden tot je boven was.

Even weer wat oefeningen doen om bij te komen. Nu verdeelde Michiel onze groep in tweeen. De eerste groep maakte een grote ronde rond de heuvel en daarna drie kleinere, de tweede groep maakte de eerste ronde wat korter. Zo zouden we ongeveer tegelijk weer bovenop het platform zijn. Het lopen ging niet vanzelf. Ik vond mijn benen zwaar. Meestal loop ik vooraan. Vandaag was dat niet zo. Maar op het laatste vlakke stuk kon ik toch weer wat aanzetten. Nog even wat strekken en klaar was de training.

Ik had de Suunto niet goed aangezet. In het donker had ik niet gezien dat hij nog uit stond. De gegevens hieronder zijn dan ook geschat. Totaal 5,7 km

Vrijdag 19 december 2014

Toen ik vanmorgen op het punt stond om een uurtje te gaan lopen, begon het toch hard te regenen en te waaien! Ik dacht: het blijft wel een hobby, he Margriet, een uurtje wachten kan ook wel. Dus ik heb heerlijk mijn ontbijt gegeten, nog een kop koffie gedronken, de was in de machine gedaan, en ook de warming up binnen gedaan. Tegen 10 uur werd het droog en vertrok ik. Met mijn stugge Lidl trailschoenen, (jawel, ik heb er echt plezier van..geen natte voeten) had ik weinig last van de plassen en de modder in het bos. Op gegeven moment zag ik een man met een herder voor mij. En tegemoet kwam iemand met een andere grote hond. Ik ben even gaan wandelen. De honden keken wel, maar bleven gelukkig bij hun baas. Ondanks mijn ontbijt en dus een volle maag, ging het lopen goed. Mijn conditie gaat vooruit. De hartslagmeter van Suunto had weer kuren in het begin. De gemiddelde HF klopt dus niet. Maar ik zag op de Mio dat mijn HF goed vlak is gebleven. Gemiddelde HF: 153 (122-197). Cadence 91. Totaal 9,28 km. ( Overigens geeft de Looptijden app altijd een grotere afstand aan. Bijna 10 km)

Woensdag 17 december 2014

auto IMG_1170   weg IMG_1169

Er stond voor vandaag een heuveltraining op het schema. Maar ik twijfelde om te gaan naar het viaduct van de oude Haagse weg. Waarom niet de heuveltraining in het bos vlakbij doen? Ik zou wel met de auto gaan, want aan de kant waar ik altijd de heuvel op loop, was men bezig met het uitdunnen van het bos. Dus vanmorgen, nadat ik de honden had uitgelaten, ging ik op weg. Het was grijs, 5 graden, er viel een druilerige regen, het was niet koud. De zuidenwind, kracht 4/5 had ik op mijn heuvelstukjes tegen en met het terugdribbelen  in de rug. Er lagen flink wat plassen. Ik was blij dat ik de Salomon trailschoenen had aangedaan.

Het schema zag er zo uit: 6(400-200) en pauze is naar beneden dribbelen. 24 lapjes dus. Ik probeerde heuvelop netjes met kleine passen te lopen. Til je benen op, dan merk je niet dat je omhoog gaat (heeft eens een trainer tegen me gezegd). Vooral het laatste stuk van de heuvel is nogal steil. Van Tiny kreeg ik dan ook achteraf bericht in de mail dat het de bedoeling is een soort vals plat als heuvel te kiezen. Dan zou je looptechniek goed blijven en kun je ook wat snelheid opbouwen. Leermoment. Maar het was een mooie trailtraining, dat dan weer wel. Gemiddelde HF: 146(114-168). De HF ging keurig omlaag bij het terugdribbelen. Cadence: 87. Totaal: 7,6 km.

 

Maandag 15-12-2014

Het weer viel vandaag alleszins mee, in tegendeel, het was zelfs lekker loopweer. Weinig wind, wel regen, maar van die zachte regen. Je hebt er geen last van. En met de cap op kreeg ik ook geen druppels op mijn bril. Ik had me alleen iets te warm aangekleed. Dat is een verbeterpunt voor mij. Wat wel een goed idee was: ik had de Lidl trailschoenen aan. Die zijn waterdicht en hebben een flink profiel. De demping is matig en ze zijn stug. Maar met al die nattigheid en blubberpaden deden ze waarvoor ze gemaakt zijn.

Ik koos voor een zwerfrondje door het bos, waarbij ik zoveel mogelijk op de onverharde paden bleef. Een keer sprong er een hond tegen me op. Het was maar om te spelen, dat begreep ik goed, maar het was lastig. Ik zei dat ook tegen zijn baasje. Zij lachte wat verontschuldigend. Maar zij had haar hond totaal niet onder controle. Na 8 km nam ik een gel. Een paar minuten later kreeg ik een raar gevoel in mijn buik. Ik heb dat al vaker gehad na een gel. Ik wist dat het snel over zou gaan. In de gaten houden bij een volgende duurloop. Anders ga ik maar over op alleen maar gedroogde abrikozen en water. Tegen het eind van de loop versnelde ik nog een paar keer. Ik merkte dat ik toen best hard liep (natuurlijk “hard” voor mijn doen). Ik was verbaasd hoe snel het ging, dat stukje. Gemiddelde HF: 137 (89-170).  De reactie van coach Tiny was op de gegevens van deze loop was, dat de HF na een aanloopje verder constant blijft. Dat was vroeger anders. Het gaat de goede kant op. Cadence: 88. Totaal: 14,34 km.