Archives

All posts for the month September, 2015

Woensdag 30 september 2015

Een wisselloop vandaag: 10′ in dl1, 15′ in dl2, 5′ in dl3 en dit rijtje twee keer. Het is nog steeds fantastisch loopweer. Zon, weinig wind en 11 graden in de ochtend. Hoewel ik de training heb gezet op de Looptijdenapp, laat die het toch weer afweten. Na de eerste tempoloop in dl3 houdt Looptijden er gewoon mee op. Dan maar wat vaker kijken op de Suunto. Dat werkt goed.

Tijdens het lopen gaan vanzelf mijn gedachten naar de marathon. Die is al over 59 dagen! Ik bedenk een leuk plannetje, met als doel de geest op te peppen tijdens het lopen ervan. Elke kilometer ga ik denken aan een persoon, groep, gebeurtenis, tijd, muziek, boek, ding…noemmaarop. Vooraf schrijf ik die op een bandje dat ik op mijn arm plak. Maar, ik mag alleen maar positieve dingen over die persoon, groep, gebeurtenis……..bedenken. Ik lees overal dat een positieve mindset net zo belangrijk is als training. Of het gaat werken? Wie weet.

Maar voor die marathon staat nog een halve op het programma. 8 November is de Berenloop op Terschelling. Ik heb me al eerder ingeschreven en een huisje is al gehuurd. Samen met mijn zus en twee loopmaatjes gaan we er hopelijk een mooi weekend van maken. Die halve marathon ga ik lopen als een training, niet als een wedstrijd.

Gemiddelde hf: 140 (84-164). Cadence: 90. Totaal: 9,91 km (alleen de kerntraining).

 

 

 

Maandag 28 september 2015

Vanmorgen ontving ik mijn nieuwe schema. Dit wordt het zwaarste tot nog toe, zei Tiny. Als je moe wordt, plannen we wel een extra rustdag in. Ik mocht al meteen vandaag beginnen met 90′ in dl1 tempo. Even dacht ik nog, direct na  de strandloop van gisteren? Maar achteraf blij dat ik gegaan ben. Ben helemaal tevreden. Hartslag bleef mooi laag. Ik voelde me top. Gegeten tijdens de loop:  1 gel opgelost in 200 ml water en 2 winegums.

Gemiddelde hf: 131 (88-152). Cadence: 88. Totaal: 13,53 km.

 

Zondag 27 september 2015

Waar zou ik de lange duurloop gaan doen? Een wedstrijd in Almere twee rondjes van 15 km gaan lopen? Gewoon in de buurt lopen? Nee, een ander idee: met wind mee naar het noorden lopen vanuit IJmuiden. Stond al langer op mijn verlanglijstje. Dus, daar ging ik: nog met jackje aan, rugzak om en hobbelen maar. Het was eb. Het strand lag er prachtig bij: een breed stuk hard zand. Af en toe moest ik over hobbels in het zand van de golven en springen over geulen met water, maar het ging prima. Een wandelaarster vroeg ik of helemaal over het strand naar Zandvoort te lopen was. “Absoluut.” zei ze. De zon scheen, de wind kwam dus van achter. Ik propte het jackje in mijn rugzak.

Na een uur nam ik een flesje water met gel erin opgelost. Ik was al bij Zandvoort. Onderweg was van alles te zien. Veel mountainbikers raceten langs. Een van hen groette en riep “Hoka” naar me. Ik had de Hoka one one Bondi’s aan. Een prima schoen voor op het strand. Verder waren er wandelaars, dikwijls met honden. Ruiters zag ik en ook lopers en loopsters. De meesten zeiden vrolijk gedag.

Het stuk tussen Zandvoort en Langevelderslag is altijd rustig. Ook nu weer op deze zondagmorgen. Op gegeven moment was niemand in mijn buurt te zien. Ik liep naar de duinkant in de schaduw en kon achter een vuilnisbak mooi even wildplassen. Verder ging het. De tweede gel met water nam ik bij het tweede uur. Ondertussen at ik gedroogde abrikozen, later een tucje en af en toe een wine gum.

Bij de Langevelderslag gekomen zaten er pas 18 km op. Ik besloot om dus nog wat door te gaan richting Noordwijk. Na weer 4 km keerde ik om. Nu kreeg ik de wind van voren. Het lopen ging moeizamer. Ik wandelde een stukje terwijl ik een paar wine gums at. Hup, Margriet, je kunt het. Een paar runners kwamen mij achterop. “Hoeveel km loop je?” vroeg een loopster. “Ik heb er nu 23 op zitten. Ik loop tot 25. En jullie?” Zij gingen voor 12 km.

Een groot glas koude melk en een koffie verkeerd smaakte mij prima op het terras van het koffiehuis. Het was een heerlijke ochtend geweest. Van de vier lange duurlopen ging deze het snelst. Bovendien ben ik er achteraf totaal niet moe van. Kennelijk wennen die langere afstanden wel.

Gemiddelde hf: 145 (117-160). Cadence: 87. Totaal: 24,96 km.

Vrijdag 25 september 2015

Het loopje in dl 2 ging goed. Heerlijk loopweer, zon,11 graden en weinig wind. Ik liep het bekende rondje Bosbaan. Daar stonden al de hekken klaar voor de triatlon van morgen. Ik maakte een ommetje via de Amstelveense weg. Voor me op het grindpad naast de Bosbaan liep een oudere man. Hij had hetzelfde tempo als ik. Prettig om zo een stukje achter hem het tempo aan te houden.

Vanmorgen om 7 uur is de Spartathlon van start gegaan. Een wedstrijd van 246 km, de afstand van Athene naar Sparta. 36 uur mogen de deelnemers erover doen. Leonie van de Haak en Esther Devile lopen mee, daarom is het leuk om de loop te volgen. De finish is bij het grote beeld van Pheidippides waar de winnaar/winnares zijn voeten zal kussen en een lauwerkrans op het hoofd krijgt. Wat een kanjers! Grappig, zij lopen daar zo anderhalve dag in de warmte over een autoweg, ik loop tegelijkertijd in het Amsterdamse Bos een uurtje. Haha, en ik ben er nog moe van ook.

Morgen geen loopgroep vanwege een begrafenis. Misschien dan zondag de lange duurloop plannen.

Gemiddelde hf: 143 (109-159). Cadence: 91. Totaal: 9,86 km (Looptijden: 10,15 km).

IMG_1849   IMG_1851Woensdag 23 september 2015

Een heuveltraining in het bos, dat wil ik gaan doen. Acht keer vier honderd meter omhoog lopen, en dezelfde afstand naar beneden dribbelen. Ik doe de Hoka Stinson Trailschoenen aan en vertrek om half acht. Op de heuvel kijk ik op de iPhone en loop vier honderd meter naar beneden. Onderaan, op het vlakke stuk, maak ik twee foto’s. Ik draai me om, zet de Suunto aan en loop de heuvel op. Bovenaan loop ik een rondje en dribbel verder naar beneden. Dit doe ik dus acht keer. Daarna uitlopen naar huis. De training ging lekker. Dat is achteraf ook goed te zien op de gegevens van deze loop. Acht keer gaat de hartslag omhoog bij het “klimmen”, om daarna ook acht keer bij het dalen weer keurig omlaag te gaan.

Gemiddelde hf: 139 (105-165). Cadence: 88. Totaal: 6,4 km en 10,45 km inclusief in- en uitlopen.

Maandag 21 september 2015

Huppake, kilometers maken! 25 had ik er in m’n kop. En dat is ook gelukt. Langs de Amstel en rondje Amsterdamse Bos. Het was prima loopweer. Ik zag die mooie zwart witte eend weer. Even foto’s maken. Op de tweede kun je hem goed zien.

IMG_1843   IMG_1844

Even verder roeide er een skif langs. Ik liep een stukje mee. De roeier zei mij gedag. Ik zag dat de boot Zeppos heette en vertelde de man dat mijn hond Zeppo heet. Vond hij leuk.

Toen ik langs “mijn oude sportschool” kwam, besloot ik naar binnen te gaan om te vragen of ik even naar de wc mocht. Gelukkig mocht dat. Toen ik 0,50 € op de balie legde, zei de receptioniste dat dat echt niet nodig was. Leuk dat ze daar nog even vriendelijk zijn als vroeger.

Ik vervolgde mijn weg: Broerse Park, Oude Dorp, Poel, Amsterdamse Bos. Ik had geen muziek op, keek alleen af en toe op mijn horloge naar het aantal kilometers. Dat deed ik vooral om te kijken wanneer ik weer wat moest eten of drinken.

De laatste vijf begon ik moe te worden en allerlei pijntjes te voelen. Vooral aan de buiten- onderkant van mijn rechtervoet. Zou die Nimbus 17 een te groot blok onder de voet hebben zodat ik teveel naar rechts kantel? In de gaten houden.

Als ik eerlijk ben, denk ik dat die 30 km Posbanktrail voor mij echt nog een brug te ver is. Deze 25 platte kilometers kost mij al behoorlijk wat energie, laat staan als er dan hoogteverschillen, rul zand en een onbekende route bij zijn. Verdwalen is dan niet fijn!

Thuis gekomen waren alle pijntjes snel weer verdwenen. Een flinke wandeling in het bos met Zeppo, ‘s middags en ‘s avonds nog een keer, diende voor herstel. Op tijd naar bed, goed geslapen en vandaag al weer zin om te lopen. Doen we niet, morgen heuveltraining.

Gegeten/gedronken na glas water, koffie en ontbijt van yoghurt met muesli en banaan: 2 Sisgels opgelost in 200 ml water, 1 energie reep, paar tucjes, 3 gedroogde abrikozen en enkele winegums. Gemiddelde hf: 138 (90-161). Cadence: 87 Totaal: 25,14 km.

Zaterdag 19 september 2015

Vandaag mocht ik weer eens met de snelle jongens mee. Groep een&twee waren samengevoegd. Trainer was Michiel, dus het zou pittig worden. De andere dames liepen met groep drie mee. Maar ik voelde me goed,  en Roel, die net zo snel, zo je wilt, langzaam is, als ik, was er ook bij. Dus daar gingen we met z’n achten. Eerst naar de Bosbaan. Daar begon het zachtjes te regenen. Al gauw werd het plenzen. Drijfnat werden we. Maar de intervallen die Michiel ons liet lopen zorgden ervoor, dat we niet teveel afkoelden. We liepen er wel harder door. Na enkele rondjes op de heuvel was het uur alweer bijna om.

Gem hf: 136 (75-185 moet zijn 165). Cadence: 91. Totaal: 6,98 km. De pauzes waarin we oefeningen deden zijn meegerekend.

 

Vrijdag 18 september 2015

Twijfel, twijfel…soms kun je je zo aan jezelf ergeren. Waarom? Dat ik niet kan beslissen. Ik las net een bericht op Trailrunners dat er een fout op de site van de Posbanktrail staat. De limiet op de 30 km trail zou niet 3,5 uur zijn, maar 4,5 uur. Ja, en wat nu? Contact opnemen met de organisatie van de Posbanktrail en opnieuw inschrijven? En toch maar gaan voor die 30 km binnen 4,5 uur? Blijft natuurlijk dat ik alleen er heen moet en alleen loop. Dat lopen alleen is een uitdaging, maar het reizen alleen terug, daar zie ik tegen op. Van de andere kant: het is een supermooie omgeving daar. En de afstand past heus wel in de voorbereiding op de marathon. Nog maar even blijven twijfelen.

Vanmorgen liep ik langs de Amstel en via de Middelpolder terug. De zon scheen. Het lopen ging echt lekker. Een man die op het smalle pad langs de Amstel mij zag aankomen, toen zijn honden aanlijnde en voor me opzij ging, kreeg mijn vriendelijkste lach. Hobbel, hobbel, de benen gingen als vanzelf. Het versnellen op het eind ging ook makkelijk. Maar de marathon is straks ruim vier keer deze afstand, dacht ik. Dat is andere koek. We hebben nog 72 dagen!

Gem hf is fout gemeten. De band zat scheef. Cadence: 91. Totaal: 10,29 km.

Woensdag 16 september 2015

Kijk, dat vind ik prima service. Ik had me afgemeld voorde 30 km Posbanktrail. Voor mij is 30 km trailen binnen een limiet van 3,5 uur (onbekend gebied, loop alleen) niet haalbaar. Zonder het inschrijfgeld terug te vragen is het teruggestort op mijn rekening. Natuurlijk minus administratiekosten.

Vandaag begon het pas halverwege de training te regenen. Maar, ik was voorbereid. En dat scheelt een stuk. De training zat er gauw weer op.

Gemiddelde hf: 131 (78-159). Cadence: 87. Totaal: 10,12 km.

Maandag 14 september 2015

Volgens Weerplaza zal het tot elf uur droog blijven. Nou, nee dus. Al op de Kalfjeslaan begint het te druppelen. Langs de Amstel komt het gestaag naar beneden. Ik loop met wind tegen, een zwakke wind, dat wel, maar de regen komt van voren. Mijn bril, haren, shirt worden nat. Ik doe de buff om mijn hoofd. Langzamerhand begin ik het koud te krijgen.

Twee grote rondes heb ik in gedachten: de eerste langs de Amstel, de tweede door het bos. Ik bedenk een plannetje dat ik afgekeken heb van die kanjers die lange trails lopen. Ik ga me halverwege omkleden. Ik kom toch bijna langs huis, kan ik ook nog even naar de wc. Zo gezegd, zo gedaan.

Mijn huid is rood van de kou. Het wisselen van shirt gaat stroef. De rugzak laat ik thuis, ik doe de belt over mijn jack. Cap op en gaan. Ik moet natuurlijk weer in mijn ritme komen. Maar het voelt nu allemaal veel prettiger. Ik loop naar de Bosbaan. Daar word ik ingehaald door een jonge  loopster. Even later komt ze teruglopen. Of ik een autosleutel gevonden heb, vraagt ze bij het langs lopen. Nee. Ik bedenk, dat ze maar het beste direct naar haar auto kan lopen. Vaak zit de sleutel dan nog gewoon in het kontakt. Of ligt naast de deur, gevallen bij het omkleden. Door maar weer.

Ik loop door het bos. Word best wel moe, ik voel allerlei pijntjes. Raar, ik neem nooit druivensuiker. Maar nu heb ik twee tabletten genomen. Het is net alsof dat werkt. Ineens gaat het lopen makkelijker.Op het eind probeer ik nog wat te versnellen. Om half elf ben ik thuis.

Bericht van Tiny op mijn mail met gegevens, waarbij hij mij eerst complimenteert met het doorlopen na een pauze thuis: “Je moet ervan overtuigd gaan raken dat straks eind november die marathon gaat lukken. Met onderweg goed eten en drinken kan je met dezelfde snelheid zelfs binnen vijf uur de finish bereiken, ook al zou dat niet eens nodig zijn. Uitlopen moet het hoofddoel zijn.” Fijn zo’n opbeurend bericht, doet me goed.

Gemiddelde hf: 137 (88-159). Cadence: 85. Totaal: 24,11 km. (Op Movescount lopen de tijden ook in de omkleedpauze door. Terwijl ik de Suunto op pauze gezet heb. Ik mag er dus 15′ van aftrekken.)