Archives

All posts for the month June, 2016

Vrijdag, 24 juni 2016

Om 20.00 uur is de start van deĀ  Midzomernachtcross 10 EM. Eigenlijk weinig “nachtcross”: we lopen in de avondzon en de paden zijn voor het grootste deel verhard. Geeft niet, het is altijd een leuke, gezellige loop. De zon schijnt als we vertrekken, het is warm benauwd.

Ik moet wel even gniffelen wanneer er ineens een opstopping is vanwege een grote plas op het pad. Sommigen proberen aan de modderige zijkant er voorbij te komen, anderen lopen voorzichtig op hun tenen er door heen. De route staat uitstekend aangegeven met op elke kilometer een flink bord. Maar ik ken het hier op mijn duimpje. Op veel plaatsen staan vrijwilligers die klappen of je aanmoedigen. Ik loop alleen en ben blij als er wat meer ruimte komt. Dat loopt toch prettiger dan wanneer je zo vlak op elkaar loopt.

Bij de verzorgingsposten neem ik steeds een bekertje water, waaruit ik eerst de helft op drink en de rest over mijn hoofd gooi. Verder gaat het lopen ondanks de zwoele zware warmte, goed. De laatste twee kilometer loop ik even samen op met een loopster. We praten met elkaar. Zij heeft het wel gezien en blijft gaan op haar eigen tempo. “Houd nog wat energie over om te lachen voor de finishfoto.” Ik probeer nog wat te versnellen. Langs het klimbos, de hoek om, daar is de finish al. S. staat langs de kant te klappen. Ik steek mijn handen omhoog en ga lachend de matten over.

msncross1 msncross3 msncross2

 

Zaterdag, 18 juni 2016

Soms heb je echt wat aan Twitter. Martin, een twittermaatje, gaf onlangs aan dat hij zich ingeschreven heeft voor de marathon van Amsterdam. Ik antwoordde dat ik daar ook van de partij zou zijn en of ik misschien eens een hele langzame duurloop met hem kon lopen. Nou, vandaag, zaterdag, ging hij als trainer bij uitzondering met een middengroep de duinen in. Ik kon aansluiten als mij dat paste.

Dus vanmorgen stond ik even voor 9 uur op een parkeerplaats in Heemskerk. Het miezerde. Al gauw zag ik Martin bij een grote groep lopers. Nog even een duindagkaart kopen voor 1,80 en daar vertrokken de verschillende groepen al. Wij gingen ook rustig lopend van start. Na een minuutje of tien stopten we om enkele soepel makende oefeningen te doen. En weer iets verder kwam ook een stukje loopscholing aan bod. Daarna volgde de kern: vijf minuten rustig lopen, een minuut vlot, een minuut wandelen en elkaar opvegen. Dit deden we een paar keer, ook twee blokjes zonder wandelpauzes.

Het gebied door de duinen bij Heemskerk is prachtig. Af en toe regende het wat, maar daar hadden we weinig last van. Soms kon ik niet eens goed rond kijken, omdat ik uit moest kijken voor boomwortels, soms ineens een diep stuk met mul zand en ook mountainbikers. Een grote Schotse hooglander versperde ons op gegeven moment de weg. Hij was aan het herkauwen en had er zo gezien geen zin in om opzij te gaan. Dus gingen wij maar met een boog om hem heen. Het is tenslotte zijn gebied.

Ik kon gelukkig het tempo van de groep goed bijhouden. Het was bovendien gezellig om af en toe een praatje te maken. Alles bij elkaar waren we zo’n anderhalf uur onderweg. Na nog wat cooling down gestrek en gerek, bedankten we de trainer voor zijn goede zorgen en namen we afscheid. Het was een mooi begin van de zaterdag. De route is er een om te onthouden. Martin, fijn, bedankt voor deze leuke training.

Gemiddelde hf: 146 (78-200). Cadence: 85. Totaal: 10,15 km.