Archives

All posts for the month April, 2017

Paasmaandag, 17 april 2017

Nog maar pas las ik dat op tweede paasdag weer de Poelsterbosloop georganiseerd gaat worden. Mijn eerste wedstrijdloopje van 5 km heb ik daar jaren geleden gelopen. Ik wilde ook dit jaar weer meedoen en wel met de 16 km. Dus vanmorgen om kwart over tien kwam ik aan bij het clubhuis van de Poelster. Ik schreef in en kreeg het startnummer. Nog even kijken naar de prijsuitreiking van de kidsrun en toen konden we ons opstellen voor de start. Er wordt niet gewerkt met elektronische meting. Het is een recreatieve prestatieloop, riep de omroeper. Prima, niet nodig, ik drukte gewoon mijn Garmin in toen ik over de startlijn kwam.

12836326-190be3af4c89bffa16e4  12836649-f128a6051329bffa14d0

Het parcours is voor mij bekend, ik loop een paar keer per week over deze paden. Op gegeven moment moesten wij linksaf, maar het groepje waarin ik liep, wilde recht door achter twee lopers aan. Ik ging wel linksaf. Er werd nog geroepen, maar de twee lopers liepen door. Het groepje werd wat onzeker, “gaan we wel goed?” Gelukkig zagen we even later weer de gele pijlen die we volgden. “We blijven nu bij jou, jij kent het hier.” Later konden de twee lopers weer aansluiten. Zij waren inderdaad fout gelopen.

Bij de grote speelweide stonden mijn supporters. Ik kreeg van S een bidon met sportdrank aangereikt. Lekker. Max kreeg een aai. Even verder gelopen zette ik de bidon weer neer. Die zou ze wel weer gevonden worden. Het groepje waarin ik liep, versnelde wat, of ik liep langzamer, dat kan ook. Ik liet ze gaan, al liepen ze niet ver voor me uit. Tot het eind zag ik ze voor me uit gaan. Maar ik wilde me niet forceren. De marathon was pas twee weken geleden. Even later hoorde ik aan gehijg en gepraat dat er mensen achter me liepen. Bij de verzorgingspost spraken we met elkaar. Een vrouw bedankte me, omdat ik voor hen zo’n goede pacer was geweest.

Verder ging het weer. Een toeschouwster vroeg me nog tot welke leeftijd men meedeed aan deze wedstrijd. “Nou, ik ben zeventig en ik denk wel de oudste dame”.

Nu werd het aftellen. Over een nieuw stuk weg met losliggend gravel en later gingen we en passant ook nog over de heuvel. Daar kregen de twee vrouwen die steeds achter me gelopen hadden, ineens vleugels. Nee, Margriet, je loopt gewoon lekker je eigen tempo, dacht ik. Erg veel verschil maakte het trouwens niet meer qua tijd.

Toen ging het snel. Vlak voor de finish stond S me toe te zwaaien. Nog even doorzetten en onder geklap en gejuich ging ik onder de finishboog door. Bingo! Netjes gelopen en niet super moe.

Ik ben blij dat ik de Poelsterbosloop weer gelopen heb. Toch iets van een traditie.

Totaal: 16 km.

Zondag, 2 april 2017

Niet kunnen slapen, allerlei gedachten, wat is dat toch? Adrenaline? Ik ben even voor half zes opgestaan. Een half uur later met koffie en ontbijt weer het bed in. Zo begon ik rustig de dag. Mijn startnummer 14 verdient een Cruijffse mantra, b.v. “elke stap die je zet, is er een dichter bij de finish” of ” hoe meer stappen verder van de start, des te minder tot de finish”. Ik heb er nog een paar: die van Tiny: “je loopt wat, drinkt wat, eet wat, dan kom je er vanzelf” of mijn mantra van een paar jaar terug: ” loop licht, met energie en met focus”. Tijdens het lopen straks kan ik er nog meer verzinnen. Loopgroepmaatje Greet stuurde een aanmoedigingskaartje: “geen negatieve gedachten toelaten, je kunt het, ik weet het zeker”. Het wordt mooi weer. Volgens Weerplaza komen er twee buitjes, maar die zijn weggebleven. Alleen zon gehad. Wind 2/3.

In het clubhuis aangekomen is het al druk. Ik zie Rinus, die ik volg via Facebook. Even kennismaken. Buiten praat ik nog even met Gerard en Ada. Gerard is trainer bij onze loopgroep. Hij loopt ook de marathon. Zoals later blijkt in een prachtig PR. Erwin Wennemars doet de warming up. Ik laat die voor wat het is, maar praat nog met een paar estafettelopers. Al gauw kunnen we van start. Natuurlijk word ik van alle kanten ingehaald. Maar ik laat me  niet opjutten. Rustig aan, is het motto. Een marathon win je niet in de eerste 5 km, die begint pas bij de 35 km (zeggen ze). Op het fietspad richting Uithoorn is er geen drukte meer. 12798022-6ba85c0153279a1b57ffLopers in een lange rij, iedereen heeft genoeg ruimte. De sfeer is gemoedelijk. Ik klets een beetje met estafettelopers. Voor hen zit het er bijna op. Vlak voordat we de Amsteldijk op gaan, is het wisselpunt annex verzorgingspost. Bij alle posten neem ik een bekertje water. Langs de Amstel loopt Rinus mij achterop. Rinus is een ervaren ultraloper. Hij heeft mooie verhalen te vertellen. Gezellig, zo gaan de kilometers snel.12798021-d4b6f132b8c9a1f7b4c0 Een estafetteloopster komt naast me lopen. Zij zag dat wij haar tempo liepen, dus zette even aan om aan te haken. Met haar loop ik nu voorop bij het groepje estafettelopers. Bjorn Paree staat in de berm foto’s te nemen. We roepen allemaal naar hem. Ik had vanmorgen nog zijn oude verslag van de 60 van Texel gelezen. Even verder zie ik Greet staan, mijn wandel/groeploopmaatje. Dat is een verrassing. Oversteken, een knuffel en verder maar weer. Als we linksaf gaan, zie ik bij een kruispunt O staan. Dat had ik niet gedacht! Ik zwaai. Ik krijg van hem een banaan en een energiereep. En door gaat het. De reep geef ik aan de estafetteloopster die met me mee loopt. Langs een golfbaan, waar mensen met golfkarretjes kijken naar die lange rij hardlopers. Over een bruggetje gaat het nu weer de stedelijke bebouwing in. We zijn bijna bij het tweede wisselpunt. Ik ga daar even naar de wc. Met een lege blaas loopt lekkerder. De halve marathonners komen nu ook op ons parcours. Het wordt dus wat drukker. Maar het fietspad is breed genoeg, je hebt geen last van elkaar.

Inmiddels loop ik nu alleen. Overal zijn mensen die ons aanmoedigen. Het gaat goed met me, nergens last van. Alleen begint mijn voet aan de zijkant te zeuren dat de schoen knelt. In Bovenkerk staat S mij op te wachten met sportdrank en gels. Gauw een zoen en verder maar weer. Nu gaan we het bos in. Met dit mooie weer en het bloeiende bloesempark zijn er veel wandelaars en fietsers. Maar het gaat allemaal goed, iedereen krijgt de ruimte. In het bos lopen de marathonners een extra lus. Het is alsof ik de laatste ben, er zijn hier bijna geen lopers. Ik vraag het een vrijwilliger, maar die zegt dat dat niet zo is, en dat het er prima uitziet. O stuurt een appje dat hij op de vierwindenbrug staat. Mijn voet doet echt zeer. Als ik bij O ben, vraag ik of hij mijn andere schoenen wil halen. We zien elkaar bij de brug vlak bij ons huis. Op het trappetje bij het spoor wissel ik de Cliftons om in de Hoka Bondi’s. Daar heb ik meer ruimte in. Verder tijdens de loop geen last meer gehad van mijn voet. Nu is het nog maar 12 km. Vrijwilligers houden op de Keizer Karelweg het verkeer aan, zodat ik kan oversteken. Wat een luxe! De route gaat over het fietspad naar de Kalfjeslaan. Ik loop in op een jongen die wandelt. “Joh, haak aan, ik loop heel langzaam.” Hij probeert het even, maar moet dan toch mij laten gaan. Die heeft hetzelfde denk ik,  als ik had tijdens de marathon van Amsterdam. Dan gaat het de Middelpolder in.12798012-d904673f8689a110b598  12798013-521b32500bf9a11f9f34

Nog een laatste drankpost. Ik krijg nu een stukje wind mee, maar joehoe, op de hoek daar staat S met de fiets. Ik heb niets meer nodig, maar het is fijn om hem te zien. Over de Machineweg staat de wind tegen. Ik blijf lopen, maar moet wel afzien. Stiekem hoop ik onder de 5 uur te kunnen finishen. Nog maar 4 km. Een openneertje Bosbaan. Ik denk dat ik verkeerd loop en ga terug, maar een loper achterop zegt dat we toch echt nog die lus richting Amstel moeten maken.

Nu beginnen de pijntjes, rug, hamstrings, armen, schouders. Ontspan! Maar ik loop, en het gaat nog steeds goed. Een muziekband bij de sportschool is al aan het opruimen. Ik loop langs en roep dat ik ook muziek had willen hebben. Of  zingen ook goed is? Vraagt er eentje. Even verder gaat het bijna mis. Ik kijk naar een vrijwilligster die de weg aangeeft. Ik moet linksaf. Maar ik zie niet dat er een stoep is en ik struikel. Ik kan mezelf opvangen, maar het schiet ineens in mijn kuit. Oei, dat doet pijn! ik stop en probeer met wrijven de spanning van de spier af te krijgen. De vrijwilligster geeft me een  steuntje. Ik schop mijn been uit en wandel even door. Bah, daar gaat mijn min vijf. Of niet? Het zal erom spannen. Ik probeer weer te gaan lopen. Gelukkig, dat gaat goed. Doorgaan. Door een parkje, onder de Beneluxbaan door, dan schiet het op. Vlak voor de draai naar de finish op de Groen van Prinstererlaan, staan daar ineens Ada en Gerard. Wat geweldig! Dan de Rembrandtweg op, eerst op de ventweg, maar het laatste stuk winkelstraat is helemaal voor de lopers afgezet. Mensen klappen en roepen. Ik zie de finishboog. Lukt het binnen de vijf uur? Jaaa!! En ruim ook, ik heb drie minuten over.

S. feliciteert me. Ada en Gerard zijn ook naar de finish gelopen. We praten even na. Dan gaat het weer op huis aan. Honden knuffelen, douchen en benen hoog. Ik voel wel dat ik een eindje gelopen heb. Maar, wat een mooie lentemarathon! Goed georganiseerd, aardige behulpzame vrijwilligers, prachtig parcours en als kers op de taart: fantastisch lenteweer.

img_2669

Totaal: 42,195 km.

Foto’s zijn o.a van Bjorn Paree, Jan Mulder en mezelf

Woensdag, 29 maart en vrijdag, 31 maart 2017

Het waren twee rustige traininkjes van 45′ in DL1. Max kon beide keren mee. Ik liep gewoon twee bekende rondjes in het bos. De marathonkriebels zijn nu wel begonnen. Het startnummer is opgehaald bij Runnersworld. En gisteren heb ik nog even een nieuw shirtje gekocht. Vandaag ligt het fris gewassen klaar bij mijn andere spullen. img_2656Verder heb ik pasta gegeten. En vandaag pannenkoeken. In plaats van trainen met de loopgroep heb ik vanmorgen de honden uitgelaten aan de Langevelderslag. We zullen het zien, morgen.

Totaal: 7,5 km en 6,8 km.